Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis 'SE LUPTĂ' pentru români în SUA: Ce a încercat să-i convingă pe congresmenii americani

www.presidency.ro
Iohannis SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o serie de întâlniri cu senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA cu care a discutat despre extinderea Parteneriatului strategic dintre cele două ţări şi includerea României în programul Visa Waiver.

Şeful statului s-a întâlnit, la Congresul american, cu preşedintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, senatorii Ron Johnson şi Ben Cardin, precum şi cu membri ai Camerei Reprezentanţilor - Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher, George Holding şi Jim Banks - majoritatea membri ai Grupului de prietenie ("Caucus-ul") pentru România din Congresul american, împreună cu copreşedintele grupului, Michael Turner.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, copreşedintele Michael Turner i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis o copie a declaraţiei politice oficiale susţinute joi, în plenul Camerei Reprezentanţilor, prin care ura bun venit în capitala SUA şefului statului român, atrăgând atenţia asupra importanţei României în plan regional şi pentru securitatea transatlantică.

Citește și: Iohannis îl anunță pe Trump: 'România este cel mai bun partener pe care SUA îl pot avea'

Cu prilejul acestor întâlniri, preşedintele Iohannis a reiterat angajamentul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. El i-a încurajat pe membrii Congresului american să realizeze cât mai multe vizite în România.

"Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat capacitatea României de a contribui în mod concret la întărirea relaţiei transatlantice, subliniind că o relaţie puternică dintre SUA şi UE este vitală pentru viitorul comunităţii şi civilizaţiei democratice", se arată în comunicat.

Şeful statului a subliniat şi oportunităţile concrete de extindere a cooperării Parteneriatului Strategic, în special pe palier economic, ţinând cont de mediul investiţional atractiv din România, care anul trecut a avut cea mai mare creştere economică din UE, dar şi de posibilitatea stimulării interesului oamenilor de afaceri români pentru piaţa americană, care este tot mai pronunţat.

În acest context, preşedintele României a evidenţiat şi importanţa realizării de progrese concrete pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Administraţia Prezidenţială precizează că atât senatorii, cât şi membrii Camerei Reprezentanţilor au dat asigurări că sprijină ridicarea vizelor pentru România, arătând că există un grup de lucru bi-partizan care face toate eforturile posibile pentru găsirea unor soluţii care, în limitele legislaţiei americane curente, ar putea simplifica procesul de accedere la acest program.

Citește și: CTP a DESFIINȚAT un jurnalist după meciul lui Halep: 'Antropoid cu apucături de neam prost'

Discuţiile au vizat şi dimensiunea de cooperare militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic şi angajamentul ambelor ţări în cadrul NATO.

"Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că România a devenit din beneficiar de securitate un garant şi furnizor de securitate, care are abilitatea să îşi consolideze rolul de partener puternic al SUA în regiune. De asemenea, a punctat faptul că România şi statele pe Flancul Estic al NATO se bazează pe angajamentul continuu al SUA pentru securitatea şi stabilitatea regiunii", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, şeful statului a salutat propunerea Casei Albe de a creşte bugetul Iniţiativei de Reasigurare Europeană pentru anul fiscal 2018, punctând importanţa acestui instrument, din perspectiva statului român, pentru consolidarea în continuare a Flancului Estic al NATO şi a adresat rugămintea congresmenilor prezenţi să sprijine adoptarea acestei creşteri.

La rândul lor, congresmenii americani au transmis mesaje de mulţumire şi apreciere pentru România, care este considerată un prieten adevărat şi un partener deosebit, pentru determinarea cu care este urmărită aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi, în special, pentru contribuţiile ţării noastre pe palier politico-militar.

Citește și: Klaus Iohannis a cerut, la Washington, capul lui Sebastian Ghiță și al șefei DNA (presa)

"Senatorii şi membrii Camerei Reprezentanţilor au evidenţiat că rolul României este esenţial într-o regiune complexă, cum este cea în care se află România, şi au manifestat deosebita apreciere şi gratitudine pentru contribuţia României la misiunea NATO din Afganistan, pentru găzduirea sistemului anti-rachetă de la Deveselu, pe care o consideră o contribuţie deosebită a ţării noastre la securitatea euroatlantică, precum şi pentru alocarea recentă a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare", indică Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, înalţii oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la alte dosare de interes pentru ambele părţi, precum situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre şi atitudinea agresivă a Federaţiei Ruse, cu privire la care este necesară o atitudine de descurajare puternică, de natură să faciliteze un dialog eficient.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.