Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a avut discuţii, la New York, cu omologii din Estonia, Egipt şi Serbia, dar şi cu Tusk şi Stoltenberg

presidency.ro
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi, în marja Adunării Generale a ONU, întâlniri cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, din Egipt, Abdel Fattah El Sisi, din Serbia, Aleksandar Vucic, dar şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile cu preşedintele Estoniei au vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană, regională, din domeniul securităţii, context în care cei doi oficiali au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, ce are premise de consolidare în continuare, în condiţiile în care cele două ţări au opinii similare în multe dosare europene şi în ceea ce priveşte problematica de securitate. 

Cei doi preşedinţi şi-au exprimat interesul pentru organizarea unor manifestări comune anul viitor pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire şi, respectiv, a 100 de ani de la declararea independenţei Estoniei. 

În ceea ce priveşte agenda europeană, preşedintele Iohannis a reiterat susţinerea pentru activitatea desfăşurată de Estonia în condiţiile exercitării, pentru prima dată, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a exprimat interesul ca Summitul Digital de la Tallinn, din 29 septembrie, la care va participa, să fie unul de succes, care să ducă la noi progrese la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu. 

În plan securitar, şeful statului a salutat progresul înregistrat în consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Flancului Estic al NATO. Cei doi şefi de stat au convenit ca România şi Estonia să lucreze împreună pentru asigurarea succesului Summitului aliat din 2018, cu precădere pentru realizarea unei coerenţe reale între prezenţa NATO în Nordul şi respectiv în Sudul Flancului Estic. În acest sens, preşedintele Iohannis a apreciat importanţa Formatului Bucureşti pentru buna pregătire a Summitului Alianţei de anul viitor. 

Totodată, şeful statului a informat cu privire la intenţiile părţii române în perspectiva găzduirii în 2018 de către ţara noastră a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, prin prisma promovării acestei iniţiative ca instrument util pentru modernizarea regiunii, care trebuie dezvoltat astfel încât să sprijine unitatea şi coeziunea în cadrul Uniunii Europene. 

Cei doi preşedinţi au discutat şi despre necesitatea promovării de proiecte concrete de interconectare în domeniile transporturi, energie şi reţele digitale, în acest ultim domeniu Estonia având o competenţă apreciată. 

Cei doi interlocutori au abordat şi problematica Parteneriatului Estic, în perspectiva Summitului din luna noiembrie, precum şi necesitatea continuării sprijinului pentru apropierea Republicii Moldova de UE. Oficialii au discutat şi o serie de aspecte de interes privind problematica ONU. 

La întâlnirea cu preşedintele egiptean, Iohannis a transmis aprecierea pentru raporturile foarte bune dintre cele două state, în acest an împlinindu-se 111 ani de relaţii diplomatice. 

Cei doi au discutat despre relaţiile bilaterale, relaţiile UE-Egipt, precum şi despre o serie de puncte importante pe agenda internaţională, precum cooperarea împotriva terorismului şi soluţionarea dosarului libian şi, respectiv, sirian. 

"Preşedintele României şi cel al Egiptului au convenit să efectueze un schimb de vizite pentru impulsionarea dialogului politic bilateral la cel mai înalt nivel", arată Administraţia Prezidenţială, punctând că Iohannis a evidenţiat aprecierea ţării noastre pentru rolul pe care Egiptul îl are ca factor de stabilitate în Orientul Mijlociu. 

Şeful statului român a exprimat dorinţa de intensificare a cooperării economice, care are un potenţial deosebit. Preşedintele El Sisi a subliniat, la rândul său, importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv pe dimensiunea economică, exprimând aprecierea deosebită pentru sprijinul constant acordat de România de-a lungul timpului, inclusiv prin împărtăşirea expertizei de transformare democratică a ţării şi la nivel UE. 

Preşedintele Iohannis a mai avut în marja Adunării Generale ONU o întâlnire cu omologul sârb, căruia i-a reiterat invitaţia de a vizita România, pentru a adânci şi dezvolta relaţiile bilaterale, foarte importante, dintre cele două ţări. 

Şeful statului a avut întrevederi şi cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, pentru a discuta teme curente ale agendei europene, şi cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care urmează să vină în România în luna octombrie, pentru convorbiri cu autorităţile române şi participarea la Adunarea Parlamentară NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.