Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a dejucat tentativa de lovitură de stat a BNR

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut vineri un gest puţin anticipat. Deşi puţini dintre contestatarii Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național se aşteptau ca Iohannis să le asculte argumentele, şeful statului a trimis la reexaminare actul normativ adoptat în martie de Camera Deputaţilor, invocând exact aspectele semnalate în ultimele luni în presă.

Pe 29 iulie 2015, într-un articolul publicat pe stiripesurse.ro, Alexandru Petria atrăgea atenţia că în România are loc o tentativă de lovitură de stat. Pericolul este generat de ideea înființării Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, scria autorul articolului, care să nu răspundă în fața nici unei instituții cu reprezentanți aleși democratic. Comitetul ar avea, potrivit legii adoptate de Parlament, un consiliu general format din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern. Preşedinte va fi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Problema reală este generată de atribuţiile Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Acesta ar avea puterea de a formula "recomandări obligatorii" pentru orice alte instituţii. Cu alte cuvinte, dacă cei nouă membri "macroprudenţi" identifică o problemă, ar avea puterea de impune Guvernului anumite măsuri.

"În opinia mea, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială este în afara literei și spiritului Constituției. Actele guvernului sunt cenzurabile doar de către Parlament și Curtea Constituțională. Inițiatorii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială sunt condamnabili pentru complot la adresa statului de drept", scria Alexandru Petria în iulie 2015.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea semnala într-un articol din 25 martie 2016: "Aveam, anul trecut, în august, când am mai scris despre proiectul acestei legi, convingerea că se tinde la a se elimina din Constituţie principiul separaţiei puterilor în stat. Acum mă tem că trebuie să vă dau o veste şi mai proastă: puterile în stat nu mai există în faţa recomandărilor acestui comitet, o entitate care nu îşi mai extrage legitimitatea din voturile noastre, ci din sfinţenia importată de la Comitetul European pentru Risc Sistemic şi de la Banca Reglementelor Internaţionale (banca centrală a băncilor centrale, o instituţie ceţoasa cu sediul în Elveţia). România devine un stat teocratic, fiind condusă de un sinod/sanhedrin de preoţi macro-prudenţi în frunte cu un ayatollah, guvernatorul etern. Şi să nu faceţi nicio greşeală în analizele voastre: fără îndoială, dl Iohannis va promulga această lege."

Din fericire, avocatul Piperea s-a înşelat (sau a folosit cu succes psihilogia inversă, iar preşedintele Iohannis a trimis spre reexaminarea legea, considerând că recomandările obligatorii contravin Constituţiei şi practicilor europene. (Detalii AICI!)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.