Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a făcut ce nu puteau nici Băsescu şi nici Ponta

Lucian Avramescu

Problema alocaţiilor pentru copiii românilor  din afara ţării a născut multe pasiuni. Totul a fost declanşat de declaraţia ministrului de externe austriac care anunţa că nu e normal cuantumul de acum şi propunea ca valoarea pentru români să fie peste tot în Uniunea Europeană la nivelul celei din România.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pe această temă abia după ce a rezolvat problema. A făcut-o direct prin discuţii la cel mai înalt nivel. Scriitorul Lucian Avramescu susţine că de fapt asta ar fi cu adevărat diferenţa între preşedinte şi politicienii consacraţi.

<În politică, spunea un mare diplomat grec, relațiile personale au uneori un rol decisiv și exemplifica atunci cu faptul că ministrul Apărării din Grecia e aromân și are rude în România. Ca atare, o chestiune de interes reciproc, pe teme militare, s-a rezolvat mai iute decât dacă n-ar fi existat acest detaliu de apropiere. Austria, precum se știe, a anunțat, prin vocea unui ministru, că alocația dată de guvernul de la Viena pentru copiii străini, și i-a nominalizat pe români, va fi ca în țara lor de origine. Adică aproape 30 de euro pe lună, în condițiile în care alocația unui copil din Austria este de câteva ori mai mare. Iată ce a făcut președintele României, Klaus Iohannis, care s-a angajat  în campania electorală că va lupta ca românii, oriunde s-ar afla în Europa, să fie tratați ca cetățeni europeni și cu aceleași drepturi A pus mâna pe telefon și l-a sunat, discutând în germana lor comună, pe cancelarul federal al Austriei:

”Am avut o discuţie cu domnul cancelar federal al Austriei, Werner Faymann, despre nivelul alocațiilor pentru copiii muncitorilor români din Austria. Acesta m-a asigurat că poziţia exprimată de ministrul de Externe de la Viena privind reducerea alocațiilor nu este poziţia Guvernului federal austriac şi nu reprezintă nici poziţia domniei sale, ci este o opinie personală a domnului ministru. Fiecare cetățean român care muncește în străinătate trebuie să beneficieze de drepturile care i se cuvin” a spus ieri președintele Klaus Iohannis, tranșând simplu și eficient lucrurile. Ne întrebăm și întrebăm dacă în timpul mandatelor lor, Traian Băsescu și Victor Ponta, acesta încă în funcția de premier, puteau realiza același lucru ? Subiectul a fost survolat ca minor de cei mai mulți comentatori, asta pentru a nu recunoaște o evidență – sasul de la Sibiu are mai multe uși deschise în lumea democrată decât alți înalți demnitari români extram de guralivi.>, a spus Avramescu într-un comentariu pentru AM Press.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.