Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a luat o decizie CAPITALĂ. Băncile străine din România primesc o lecție DURĂ

presidency.ro
iohannis csat

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au semnat recent un decret prin care cer parlamentului să anuleze acordurile privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene.

Între acestea intră şi acordul bilateral de protecţie a investiţiilor dintre România şi Austria, invocat de banca Raiffeisen împotriva României din cauza legii dării în plată, scrie Economica.net.

Traian Băsescu COMBATE acuzațiile DNA la adresa fiicei sale: Se numește instigare

"Se supune spre adoptare Parlamentului încetarea valabilităţii acordurilor privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene, şi se dispune publicarea prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arata intr-un decret (nr.799/2016) semnat de presedintele Iohannis si de premierul Ciolos. Preşedintele a emis decretul la propunerea Guvernului, potrivit Hotărârii nr. E 104 din 10 august 2016.

Decretul poate fi văzut aici

Referitor la acest aspect, Daniel Zamfir, care a iniţiat legea, a precizat, pentru ziarul ,Bursa, următoarele: „Raiffeisen susţine că i-a fost afectată proprietatea. Dar pe ce este banca proprietară? Pentru că bancherii tot timpul au spus că banii nu sunt ai băncilor, ci ai deponenţilor. În acelaşi timp, Raiffeisen susţine că şi-a redus profitul pentru că au constituit provizioane. Dar aceste provizioane nu înseamnă bani pierduţi, sunt sume ţinute deoparte, care vor fi eliberate după ce va trece aşa-numitul pericol.
Referitor la pretinsele contracte bilaterale, odată intrată în UE, ţara noastră funcţionează în baza Tratatului de aderare, care spune că toate tratatele bilaterale devin inoperabile dacă aderarea nu s-a făcut cu păstrarea acestor tratate. Aşadar, banca invocă aceste tratate bilaterale, care nu mai sunt operabile
".

FOTOREPORTAJ - Protestul care a speriat politicienii: Imunitatea n-O PREA mai au

Daniel Zamfir consideră că notificarea şi ameninţările făcute de Raiffeisen Bank asupra statului român reprezintă o formă de presiune asupra Curţii Constituţionale, care urmează să judece, în 11 octombrie, sesizările băncilor legate de Legea dării în plată.

Legea dării în plată a ajuns la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID). Raiffeisen Bank a notificat Ministerul Finanţelor că se va adresa forului mondial întrucât legea încalcă tratatul bilateral Austria-România privind siguranţa protecţiei investiţiilor străine.

Practic, după apariţia legii dării în plată, băncile sunt obligate să provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen tocmai a comunicat că „darea în plată” le-a tăiat 45 de milioane de euro din profit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.