Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis anunta ca l-a adus pe Munaf in tara

klaus iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 27 august a.c., o declarație referitoare la acțiunea autorităților statului român de aducere în țară a lui Mohammad Munaf.

Vă prezentăm în continuare textul declarației:

“Autoritățile statului român au finalizat astăzi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, cu aducerea în țară a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Citeste si: Mohammad Munaf rupe TĂCEREA: implicarea lui Băsescu în răpirea jurnaliștilor români în Irak

Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi.

Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești.

Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului. ”

******

La data de 24 aprilie 2008, cetateanul irakian si american Mohammad Munaf a fost condamnat de catre Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala la o pedeapsa privativa de libertate de 10 ani inchisoare pentru acte de terorism savarsite atat pe teritoriul tarii cat si in afara acestuia, impotriva unor cetateni roman.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate in rapirea romanilor, alaturi de alte cinci persoane.

In urma unui proces in Irak, in prima instanta, Munaf (avand dubla cetatenie irakiana si americana, fiind rezident si casatorit in Romania, la momentul organizarii rapirii romanilor-n.r.) a fost condamnat la moarte prin spanzurare, decizie ce a fost contestata de acuzat.

Astfel, Curtea Federala de Casatie irakiana a decis, in 29 ianuarie 2008, ca hotararea de condamnare la moarte prin spanzurare a lui Munaf si a celorlati cinci acuzati a avut la baza vicii de procedura (inclusiv transcriere gresita a numelor) si erori in aplicarea legii si a stabilit anularea acesteia. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte.

Tinand cont de faptul ca tribunalul a luat o decizie in acest caz inainte de a incheia ancheta, dar si de celelalte deficiente semnalate, Curtea de Casatie irakiana a decis anularea tuturor deciziilor pronuntate in acest caz, acuzatii urmand insa sa ramana in custodie pana la incheierea noii cercetari a cazului.

Intre timp, instanta romana i-a condamnat, in lipsa, pe Omar Hayssam la 20 de ani de detentie, iar pe Mohammad Munaf la zece ani de inchisoare (in cazul sau apreciindu-se ca a colaborat cu autoritatile-n.r.), pentru fapte de terorism.

Hayssam a reusit sa fuga, in timpul cercetarii sale judecatoresti, la Bucuresti, fugind cu ajutorul unui conational care l-a ascuns pe un vas. El se afla in Siria, potrivit oficialilor, care fac demersuri de obtinere a extradarii sirianului.

Munaf a fost detinut intr-o tabara americana de pe teritoriul Irakului, familia sa incercand sa transfere judecarea procesului sau in competenta instantei SUA.

Ulterior el a fost dat in urmarire internationala de Interpol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.