Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis atacă la baionetă majoritatea

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

Președintele Klaus Iohannis a ieșit din expectativă. Nu mai face joc de așteptare. Mesajele sale sunt fără echivoc. Împotriva tuturor politicilor PSD plus ALDE vizând schimbările în Justiție. În plus, a decis să declanșeze numărătoarea inversă. În vederea răsturnării Guvernului. Și, în prealabil, în scopul decimării actualei majorități parlamentare. Iar pretextul ales i-a fost oferit de doamna Laura Codruța Kovesi.

Astăzi, la Cotroceni, președintele răspunde cu amabilitate și promtitudine solicitării unor ONG-uri, grupate într-o organizație numită Contract România.

Așadar, în ordine cronologică, după ce i-a exasperat pe toți, pe adversari, pe simpatizanți și pe neutri prin tăcerea sa prelungită, domnul Klaus Iohannis a ieșit la rampă pentru a le cere ministreselor PSD să demisioneze. A fost prima mișcare. Cel puțin în aparență, o poziție consecventă cu cele anterioare. Opinia fermă a președintelui României este că orice persoană, care are cel puțin calitatea de suspect într-un dosar penal, trebuie să-și părăsească de îndată funcția de conducere. Dacă deține așa ceva. Sau funcția aleasă. Aici Klaus Iohannis omite un detaliu. Și anume că în 2012 era inculpat într-un dosar penal pentru infracțiunea de conflict de interese. Și era în același timp primar al Sibiului. Funcție din care nu a demisionat. Dar, ce să-i faci, lumea evoluează.

Mișcarea următoare a lui Klaus Iohannis a fost foarte rapidă. Briefingul de presă al purtătorului său de cuvânt, evident pe aceeași temă. Și, în scurt timp, întâlnirea cu așa-zisa societate civilă. După care, firește, vor urma declarații. La ieșirea de la Cotroceni. Din partea unora dintre cei șase membri ai delegației comune.

Și iată cum, pas cu pas, a fost preparat un veritabil cocktail Molotov. Care pregătește ce? Un fel de ofensivă cetățenească împotriva Guvernului PSD plus ALDE, împotriva conducerii celor două partide, utilizând ca vârf de lance ancheta DNA în dosarul Belina, despre care Ministrul Justiției spune că este neconstituțională. Lumea va fi scoasă în stradă, pentru a apăra statul de drept. Dar care este adevăratul efect scontat?

Efectul scontat  este o destabilizarae atât de gravă a Guvernului, încât PSD și ALDE, care au mai avut cândva reacții asemăntoare, să fie convinse  să dea înapoi și să înghețe toate schimbările preconizate în Justiție, inclusiv operațiunile privind decapitarea Laurei Codruța Kovesi.

Așadar planul la vedere este obținerea demisiei sau demiterii celor două membre ale Executivului, pe care DNA vrea să le ancheteze, planul semivizibil este blocarea reformelor din Justiție preconizate de Alianța PSD plus ALDE și care și așa a întârziat prea mult, iar planul invizibil este destabilizarea gravă a Guvernului și eventuala răsturnare a sa.

După care ce urmează? Greu de spus. Dată fiind labilitatea Opoziției în general și  a PNL în special. Probabil, președintele Klaus Iohannis are în vedere un fel de Guvern Cioloș II. Astăzi, pentru PSD, este cam devremensă plece de la guvernare. Dar spre sfârșitul anului? Dar anul viitor? S-ar putea să ne trezim că se repetă scenariul prin care, într-un moment ales cu grijă, suficient de aproape dar și suficient de departe de ziua alegerilor, PSD să facă pasul înapoi pentru a ataca din Opoziție și pentru a câștiga viitoarea rundă. În aceste condiții, PSD nu are altceva de făcut decât să amâne – și nu prea mult – deznodământul preconizat de Klaus Iohannis.

Un articol de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.