Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis ATENȚIONEAZĂ de la Bruxelles: 'Acești oameni trebuie să știe ce îi așteaptă' - VIDEO

captura Facebook
Iohannis

Ajuns la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis spune că este nevoie de "o etapizare" a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citește și: Iohannis merge la Consiliul European: 'Obiectivul este protejarea drepturilor românilor din UK'

”Astăzi vom stabili cadrul negocierilor pentru Brexit, asta însemnând că ne înţelegem asupra liniilor directoare sub care se vor desfăşura aceste negocieri. Şi aici câteva lucruri pot să spun de pe acum: pentru mine cel mai important este să discutăm despre oameni. Oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi, foarte concret, românii care trăiesc în Marea Britanie şi, evident, aici putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puţini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele, după părerea mea, şi aceasta va fi poziţia mea în cadrul discuţiilor pe care le vom avea astăzi. Aceşti oameni trebuie să ştie ce îi aşteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căutat, şi-au găsit locuri de muncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem nu doar de la dreptul de a munci şi de la dreptul de reşedinţă, inclusiv trebuie să mergem până, de exemplu, la pensii, şi trebuie să negociem aceste lucruri.

Evident. După ce lămurim problema oamenilor, care pentru mine este cea mai importantă, trebuie să ajungem automat la a doua chestiune, care sunt banii. Oamenii, după aceea banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România acestea sunt extrem de importante. Sunt banii şi pentru coeziune, sunt banii pentru agricultură şi aşa mai departe. Deci trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul, natural.

Încă un lucru foarte important, şi voi insista asupra acestui aspect: nu se poate să avem simultan, de la început, negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Deci, relaţia între Uniune şi Marea Britanie de după ieşire nu poate fi negociată simultan cu ieşirea sau, cum spunem noi, mai nou, ieşirea ordonată.

Trebuie să fie clar că avem nevoie de o etapizare. Trebuie să începem cu ieşirea. Iar atunci când suntem lămuriţi că s-a negociat destul de clar şi lucrurile sunt bine lămurite, unii evaluează că ar fi posibil într-un scenariu optimist să se întâmple acest lucru până la sfârşitul acestui an, atunci să evaluăm, am făcut sau n-am făcut progres suficient, dacă am făcut progres suficient, putem de principiu să începem şi negocierile pentru ce va fi după. Însă, şi unele şi altele trebuie negociate în aşa fel încât să fie excluse negocieri separate şi negocieri sectoriale. Deci, nu sunt de acord, şi vă spun acest lucru, nu sunt de acord să se negocieze sectorial, nu sunt de acord nici să se negocieze bilateral, UE 27 trebuie să fie unit, trebuie să negocieze pe o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele.

Deci, toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agreează totul”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.