Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Fără o Armată puternică, un stat nu poate avea o credibilitate internațională / VIDEO

klaus iohannis

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, şi ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, participă, la Teatrul din Satu Mare, la dezbaterea cu public pe tema: "Armata - instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie națională”.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o scurtă alocuțiune: „Armata noastră şi în ansamblul statului român e unul dintre cei mai importanţi contributori la imaginea ţării în lume. Militarii noştri au compensat prin dăruire, inteligenţă şi seriozitate dacă nu au avut tehnică. Putem vorbi foarte mult despre spiritul de sacrificiu, profesionalism şi patriotism. Armata este una dintre cele mai respectate instituţii din România. Românii au foarte mare încredere în armată. Dacă ne dorim cu adevărat o armată modernă care să răspundă provocărilor, atunci ajungem repede la concluzia că este nevoie şi de susţinere politică, şi de resurse financiare”.

Primăria dă cărțile pe față în legătură cu Marșul unioniștilor / DOCUMENTE

Preşedintele a arătat că pentru o armată modernă este nevoie de susţinere politică, amintind că a reuşit să obţină acordul tuturor partidelor pentru a aloca 2% din PIB apărării. 

"Aceste lucruri nu sunt întotdeauna suficiente, şi dacă ne dorim cu adevărat o armată modernă, o armată care poate să răspundă cu adevărat provocărilor cu care ne confruntăm acum, şi ne confruntăm cu o serie impresionantă de provocări, atunci ajungem repede la concluzia că pentru o armată modernă este nevoie şi de susţinere politică, dar evident şi de resurse, în special financiare. Exact din acest motiv am invitat la începutul anului trecut partidele parlamentare la o discuţie şi am ajuns la un consens interesant. Este prima dată de la Revoluţie încoace când în România se ajunge la un astfel de consens politic, mă refer la acel consens care prevede alocarea a 2% din PIB pentru nevoie de apărare, şi prevede că acest nivel, cel puţin 2% se va menţine pe cel puţin 10 ani. Abia acest buget ne va putea în situaţia să putem satisface nu nevoile armatei, ci nevoia românilor de a avea o armată modernă. Creşterea finanţări a fost un act de politică şi trebuie dublat şi de un proces de planificare multianuală. Degeaba avem un buget mai mare dacă fondurile nu vor fi alocate cu responsabilitate în administrare", a spus şeful statului.

Parlamentul suferă o înfrângere MAJORĂ în fața Guvernului


Klaus Iohannis a atras însă atenţia asupra faptului că resursele materiale trebuie folosite cu predictibilitate, fiind şi cazuri când s-au achiziţionat dotări scumpe, dar cu 'interoperabilitate foarte scăzută'. 

"Ştim cu toţii că lipsa de predictibilitate a finanţării din partea statului, absenţa unor programe multianuale, care să fie şi coerente, au condus la situaţii absolut de dorit, în care armata a fost dotată din păcate nu o dată, cu produse care în mod paradoxal nu au fost nici cele mai ieftine, dar cu interoperabilitate foarte scăzută, ca să nu fac alte formulări. Apariţia unor resurse importante pentru înzestrarea armatei şi predictibilitatea acestora în următorii 10 ani trebuie să reprezinte o gură de oxigen necesară şi revigorării industriei de apărare româneşti. Cred că avem mare nevoie de proiecte de anvergură care să implice industria a apărare", a mai spus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.