Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Încă un pas pentru a obține al doilea mandat

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Criza politică este aproape de final. Azi va fi votat noul guvern și lucrurile vor intra în normal. Există o stare de nemulțumire în rândul unora dintre fanii lui Iohannis pentru că acesta nu a intrat în conflict cu Dragnea, nu a schimbat majoritatea, nici măcar nu s-a opus atunci când PSD i l-a oferit pe Tudose.

Mulți invocă argumentul a „lăsat țara” pe mâna unui incapabil, a unui plagiator. Unii vin și spun Iohannis girează acest guvern și va fi responsabil de el. Președintele va avea de suferit, spun ei, cota lui de încredere o să scadă după acest troc.

Iohannis va avea de suferit după această mișcare, dar nu foarte mult. Probabil, o parte mică din electoratul lui ultra-pretențios va fi mai sceptic când se va prezenta la urne, peste 2 ani.

Dacă lăsăm emoția de o parte și privim lucrurile cu detașare putem vedea că Iohannis a jucat cinic și pragmatic.

Președintele a lăsat să se consume criza din interiorul PSD fără să intervină.

Toate reflectoarele au fost pe social democrați și pe luptele lor interne. A fost un meci Dragnea-Ponta (Grindeanu) care ne-a arătat că actualul președinte PSD este dispus la orice pentru a-și păstra puterea în partid. Criza PSD nu va duce, neapărat, la o scădere a electoratului social democrat, dar lasă iar urme adânci în electoratul indecis și în cel de dreapta. Am putea spune, că PSD reușește la câteva luni să scoată din amorțeală și să radicalizeze o parte importantă a electoratului non-PSD. Social democrații vor rămâne cu același număr de voturi. Puțin probabil ca ei să scadă, dar la viitoarele alegeri cu miză, toate aceste crize, OUG 13, dărâmarea guvernului Grindeanu vor fi teme de atac și ancore pe care le vor putea folosi partidele anti-PSD și în special Iohannis. Parcă văd deja un posibil discurs al lui Iohannis „Am fost un președinte care a respectat într-totul Constituția, am respectat votul dat de cetățeni, dar PSD a fost incapabil să guverneze în folosul țării. PSD a avut un singur scop, salvarea lui Dragnea”

Iohannis l-a desemnat pe Tudose la urgență

A fost sau nu troc, nu mai contează. Dacă a fost troc și Tudose are dublă comanda, asta înseamnă că cel puțin pe chestiunile extrem de importante-externe, apărare, premierul nu va trece anumite granițe.

Tudose este șters și se vede că nu are valențe de mare politician. Alegerea lui Tudose este un mare, mare câștig pentru Iohannis.

De ce?

Funcția de Prim-Ministru îți conferă toate pârghiile pentru a -ți face notorietate, pentru a crește încrederea cetățenilor în tine. Sunt două funcții care pot ajuta un politician să obțină anvergura necesară pentru a candida la postul de președinte, funcția de Prim-Ministru și cea de Primar General.

Iohannis a câștigat timp. PSD nu are la acest moment un candidat pentru funcția de președinte. Tudose nu poate face acest joc. Să spunem prin absurd că Tudose va fi desemnat candidat în 2019, credeți că ar avea vreo problemă Iohannis. Nu, l-ar bate lejer.

La anul vom intra în an preelctoral, PSD este slăbit în interior, nu are un candidat la președinție. Vor fi și problemele guvernării și se vede cu ochiul liber că nu mai există bani pentru a mulțumi pe toată lumea. Nu se mai pot da și facilități pentru mediul de afaceri, nu se mai pot face multe măriri. Nu va mai fi aceeași situație ca în timpul guvernului Ponta, când acesta reușea să ofere câte ceva fiecărei categorii de electorat.

Iohannis nu avea niciun interes să se opună desemnării unui om care naște discuții în interiorul PSD

Baronii din interioru PSD s-au opus nominalizării lui Tudose. În acest moment, breșele din interiorul PSD se pot lărgi. Nemulțumirile pot lua amploare și este ideal să lași adversaru să își consume energia în lupte interne.

Cei care zic că Iohannis trebuia să schimbe majoritatea, pentru a nu lăsa țara pe mâna PSD, ar trebui să se gândească ce însemna la ora asta un guvern PNL-USR-PMP-UDMR. Chiar și pentru țară exista un risc mai mare de instabilitate. O largă coaliție ar fi însemnat o serie întreagă de compromisuri și negocieri pentru a lua unele decizii. Cine conducea Guvernul României în aceste condiții? Premierul desemnat sau liderii politici ai partidelor care ar fi făcut parte din coaliție? Cum ar fi arătat o negociere pentru o măsură fiscală între PNL,USR și Băsescu?

În preajma alegerilor din 2019, unul din partide putea crea o criză, pentru a justifica ieșirea de la guvernare și intrarea în cursa pentru prezidențiale? Cui i se spărgea în cap? Desigur, lui Iohannis care a schimbat majoritatea.

*

Iohannis a jucat cinic, pragmatic și-a mărit șansele pentru a obține un mandat, indiferent dacă unii dintre fanii său s-au supărat la acest moment. În 2019, aceștia se vor vedea puși să aleagă între un candidat al PSD și un președinte care nu a fost războinic, nu a jucat spectaculos, dar și-a făcut treaba în plan extern , a respectat Constituția în totalitate și care va putea să invoce faptul că nu a avut guvernul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.