Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, INTERVIU în presa internaţională: 'Mulţi români au aşteptări nerealiste'

iohannis interviu germania

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu publicaţiei europene Politico. Şeful statului este prezentat, în articolul din Politico, drept "transilvăneanul care va avea un cuvânt de spus în privinţa Brexit-ului". După chestiunile internaţionale, articolul abordează şi situaţia internă a preşedintelui, cu elemente din discursul său public şi câteva dintre reproşurile care i se aduc.

Dacă Marea Britanie îşi va oficializa divorţul de UE în 2019, ţara aflată la conducerea rotativă a Consiliului European în acel moment va fi România, o ţară ai cărei cetăţeni din Marea Britanie au fost ţinta atitudinii anti-imigraţie care a alimentat şi votul pentru Brexit, scrie politico.eu.

Acest context este văzut de preşedintele Klaus Iohannis ca o şansă pentru România să arate partenerilor din UE de ce este capabilă. "România este tratată des ca o ţară de mâna a doua, cu oameni nepregătiţi. Nu suntem aşa. Suntem o ţară serioasă, cu oameni bine pregătiţi", afirmă Iohannis într-un interviu acordat publicaţiei Politico, la ultima sa vizită la Bruxelles. "Va fi o ocazie să demonstrăm că suntem capabili să gestionăm probleme complicate", mai adaugă preşedintele.

Vezi şi: Guvernul îşi recunoaşte un EŞEC major: Datoriile au explodat

Publicaţia străină aminteşte că Iohannis, care provine din minoritatea germană din Transilvania, va fi supus presiunii de a asigura o prestaţie imparţială a României în cadrul Consiliului, în timp ce apără şi drepturile celor 400.000 de români din Marea Britanie.

Iohannis spune clar că, la fel ca mulţi alţi lideri europeni, este de părere că libertatea de mişcare a cetăţenilor UE în Marea Britanie este o condiţie esenţială pentru accesul britanicilor pe piaţa liberă a continetului în era post-Brexit.

Dar România nu va avea o atitudine agresivă în timpul preşedinţiei UE, spune Otilia Dhand, consultant Teneo Intelligence. Aceasta afirmă că ţara noastră va încerca să-şi contureze imaginea unui administrator eficient în contextul negocierilor post-Brexit.

Autorul articolului din politico.eu aminteşte ascensiunea lui Iohannis, de la statutul de profesor de fizică, la cel de primar şi, ulterior, preşedinte, trecând în revistă tentativa eşuată de a ajunge prim-ministru şi bătălia cu Ponta din 2014.

"Am promis un alt fel de politică: transparentă, cu un spaţiu public mai calm, cu rezultate mai bune şi măsurabile, cu excluderea corupţilor din partide", mai spune Iohannis.

Sunt menţionate şi criticile la adresa lui Iohannis pentru stilul său lent, care a generat nemulţumiri în presă şi în rândul politicienilor, obişnuiţi cu stilul exploziv al preşedinţilor anteriori, proveniţi din sudul şi estul ţării. Iohannis argumentează în schimb că dezbaterile publice sunt acum "mai ordonate, mai cizelate".

"Până acum, a demonstrat că este un mediator foarte eficient între diversele formaţiuni politice din Parlament", mai spune Otilia Dhand, consultant Teneo Intelligence.

Vezi şi: EXCLUSIV Denunțul depus la DNA împotriva lui Dacian Cioloș / DOCUMENT

Preşedintele consideră că este datoria sa să le ofere alegătorilor un tablou realist înainte de alegeri, afirmând că unii politicieni au arătat interes faţă de reforme, în vreme ce alţii "au simulat reformele sau nu le-a păsat deloc".

Articolul din Politico aminteşte de rezultatele luptei anticorupţie, menţionând şi acuzaţiile care le sunt aduse procurorilor DNA, în frunte cu Laura Codruţa Kovesi. În replică la ideea că lupta anticorupţie s-a transformat într-o vânătoare de vrăjitoare, Iohannis remarcă faptul că "peste 90% dintre oamenii care critică DNA sunt ei înşişi urmăriţi penal".

Între timp, notează publicaţia europeană, jurnaliştii şi adversarii politici ai lui Iohannis au pus la îndoială modalitatea prin care preşedintele a ajuns să deţină şase case. De asemenea, există semne de nerăbdare cu privire la progresul lent din România, una dintre cele mai sărace ţări din UE.

În opinia lui Iohannis, mulţi dintre români au "aşteptări complet nerealiste". "Mulţi dintre cei care au avut aşteptări nerealiste s-au întors împotriva mea. Dar schimbarea într-o ţară nu se poate produce peste noapte sau într-un an. Schimbările profunde se întâmplă în 10 ani, poate", mai afirmă Klaus Iohannis în interviul pentru politico.eu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.