Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, interviu pentru televiziunea publică din Germania: Anunţ major despre justiţie

iohannis interviu germania

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu în exclusivitate pentru televiziunea publică germană ARD. Şeful statului vorbeşte despre lupta anticorupţie, pe care o consideră o prioritate majoră pentru România.

În interviul în limba germană, Iohannis s-a referit şi la criticile politicienilor la adresa DNA şi tentativa de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Preşedintele a anunţat în premieră că, dacă va fi nevoie, va ataca la Curtea Constituţională modificările.

Recent, Senatul a decis înlocuirea formulei "suspiciuni rezonabile" din Codul Penal cu "indicii temeinice", în cazul măsurile preventive. Mai mult, un grup de parlamentari PSD au propus o serie de modificări la cele două coduri prin care se doreşte, printre altele, eliminarea arestării preventive pentru fapte de corupţie.

"Cred că tentativele de modificare a legilor existene nu sunt deloc binevenite. În această fază nu trebuie umblat la legi. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva acestor iniţiative, ceea ce am şi făcut deja. Dar există şi multe alte instrumente la îndemâna preşedintelui pentru a stopa astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amână până când pagubele sunt minimizate. Orice lege poate fi retrimisă în Parlament pentru rediscutare, iar dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de atacare la Curtea Constituţională. Iau în considerare foarte serios această posibilitate pentru că nu vreau că modificarea legilor să aibă loc în această faza intensă a combaterii corupţiei. Peste câţiva ani, când sper că numărul cazurilor de corupţie să se reducă dramatic, atunci se poate disucta despre modificarea legilor, dar doar atunci când practică va arată că o modificare este necesară", a declarat Iohannis.

Jurnaliştii germani vorbesc despre criticile aduse lui Iohannis, pe site-uri precum ziare.com şi hotnews.ro, pentru că este prea tăcut şi nu se implică în viaţa publică pe măsura atribuţiilor constituţionale. "Am fost de la bun început pe baricade, doar că tăcerea mea nu a fost o tăcere adevărată. Pentru ritmul în care e România obişnuită, mă adresez opiniei publice, într-adevăr, rar. În comparaţie cu statele europene însă, ieşirile mele publice sunt de-a dreptul dese. Felul în care aleg să adresez problemele şi felul în care mă exprim este foarte diferit de predecesorul meu şi tocmai din această comparaţie unii au impresia că vorbesc puţin. Totuşi, ştiu când e necesar că gândurile mele să fie exprimate public", a declarat Iohannis.

Dincolo de caracterul său reţinut, în interviul în germană preşedintele afirmă cu determinare: "Lupta împotriva corupţiei nu este un hobby al meu, ci este o necesitate absolută dacă vrem ca ţara să se dezvolte." "România se găseşte, în acest moment, într-o faza intensă a combaterii corupţiei. Şi asta nu e uşor nici pentru ţară, nici pentru procurori şi, bineînţeles că nu e uşor nici pentru politicienii care nu vor că unele lucruri să iasă la lumina. De câţiva ani avem în România o combatere a corupţiei relativ eficientă", a subliniat Iohannis.

Interviul este difuzat la televiziunea germană duminică, 17 mai, de la ora 12.45.

(Traducere din limba germană: hotnews.ro)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.