Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, mesaj FERM despre plagiat: Verificări URGENTE

iohannis la uvt

Președintele Iohannis intervine în scandalul plagiatelor. Șeful statului îi cere ministrului Educației verificări urgente și verdicte fără echivoc, indiferent de numele vizate.

„Nu cred că este bine să trec peste temele care se dezbat în societatea românească. Poate vă aşteptaţi să spun ceva despre România Educată, poate despre chestiunea plagiatelor, poate vă aşteptaţi, unii cu plăcere, unii mai puţin, să spun ceva despre campanie şi despre alegerile care ne aşteaptă în acestă toamnă. Se aude foarte mult despre plagiate. Persoane publice şi mai puţin publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuţii dacă este adevărat sau dacă este fals, dacă trebuie să rămână în viaţa publică sau dacă trebuie să se retragă. Această discuţie a luat amploare. Acest lucru îl găsesc bun. La început, când s-a discutat primul caz mai cunoscut, această discuţie nu a interesant foarte multă lume şi nu a avut niciun efect electoral. Păcat. Este păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importată. Acum, domnule ministru, ţine de dumneavostră şi de mulţi alţii să clarificaţi aceste chestiuni. În chestiunea plagiatului este necesar să avem un verdict clar şi acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că este util că analiză unui verdict de plagiat să dureze atâta cât şi realizarea unei lucrări”, a declarat Iohannis, în deschiderea anului universitar de la Timișoara, în prezența ministrului Educației.

Vezi și: SONDAJ Răsturnare de situaţie înaintea alegerilor parlamentare: Partid surpriză în Parlament

Iohannis a remarcat că unii politicieni au descoperit că a-și acuza adversarii de plagiat este o armă foarte eficientă. Cei care sunt dovediți plagiatori trebuie să dispară din viața publică, mai spune președintele. Deși nu i-a rostit numele, se înțelege că șeful statului se referă inclusiv la șefa DNA. De altfel, acesta a ținut din start să afirme că prezența sa la Universitatea de Vest din Timișoara nu are nicio legătură cu faptul că Laura Codruța Kovesi și-a susținut teza de doctorat la această unitate de învățământ superior.

„Dumneavostră, universitarii, trebuie să găsiți în cel mai scurt timp un mod de a stabili dacă o persoană a plagiat sau nu. Punct. Nu pot să înțeleg de ce a durat 3-4 ani de la primele acuzații până la stabilirea unui verdict (în cazul Ponta - n.r.). Între timp, avem noi și noi acuzații de plagiat. Este dăunător. Nu interesează pe nimeni, domnule ministru, cum se numeste comisia aia sau cine analizează, dar ne interesează pe toți să avem un verdict clar, fără echivoc, într-un termen rezonabil. Dacă un politician este dovedit plagiator, trebuie să dispară din politică, dar și atunci când se dovedește că nu a plagiat este nevoie ca acest lucru să se constate în timp util, foarte clar, pentru că bunul nume al unei persoane se distruge foarte ușor, dar de reclădit e foarte greu. Odată ce a existat în spațiul public o discuție că unul a plagiat, după un an de zile e foarte greu să mai apară un verdict că nu a plagiat, pentru că nu mai interesează pe nimeni. Omul rămane cu ștampila de plagiator. Este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile.

Vezi și: SURSE - Omul din umbră care a impus-o pe Alina Gorghiu unic președinte al PNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.