Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis nu este magician!

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tariceanu iohannis consultari

Nominalizarea lui Mihai Tudose ca premier de către președintele Iohannis, fără telenovelă și fără scandal, pare sa fi dezamăgit pe unii. Din punct de vedere al raporturilor de forțe politice, însă, era de așteptat. Poate nu așa de lin, poate că au existat, într-adevăr, consultări secrete ca să se netezească calea unei înțelegeri. Dar, structural, Iohannis nu avea cum să nu sfârșească prin accepta un premier al PSD.

Am vorbit și altădată despre limitele puterii constituționale a președintelui. Să ne uităm acum și la posibilitatea de a construi politic o alternativă la guvernarea PSD-ALDE. Știm că, nominal, cele două partide au majoritatea. Să presupunem, cu generozitate, că gruparea Ponta-Constantin scoate suficienți parlamentari astfel încât să trimită cele două partide într-o (ușoară) minoritate. Victoria lui Iohannis asupra PSD tot departe rămâne. Ca să vedem de ce, am făcut mai jos o estimare a potențialului de coaliție al fiecărei grupări cu fiecare altă grupare. Rețineți că pentru a avea un guvern, aritmetic, trebuie ca toate aceste forțe să fie aduse împreună. Dacă fie și un singur grup face un pas înapoi sau în lateral, coaliția anti-PSD devine insuficientă.

 

PNL în coaliție cu.....

... USR. Să zicem că este posibil, deși cele două partide se cam bat pe același electorat. Plus că USR vrea sa schimbe clasa politică, dar hai să trecem peste asta.

... PMP. Complicat. După bye-bye PDL mai greu să mângâi acolo unde s-au dat pumni și de o parte și de alta.

... UDMR. Între PNL și UDMR nu ar fi o problemă, în ciuda filonului naționalist din PNL parcă puțin mai accentuat în ultima vreme.

... Minorități. Sigur, dacă se conturează o majoritate.

... grupul Ponta-Constantin. Da, au mai lucrat în trecut

 

USR în coaliție cu ...

...PNL. Deja am discutat.

...PMP. Greu de văzut cum. O parte din alegătorii și parlamentarii partidului sunt visceral opuși lui Traian Băsescu.

...UDMR. Iară greu. USR este anti-corupție și anti-defrișări. UDMR – zic oamenii răi – nu. Plus că USR are naționalismul său discret.

... Minorități. Da, se poate colabora.

... Grupul Ponta-Constantin. Hmm. Poate că da/ poate că nu. Oricum, o cooperare USR-Ponta este mai grea decât una PNL-Ponta.

 

PMP în coaliție cu....

....PNL, USR. Deja am discutat.

... restul. Teoretic se poate, din motive de pragmatism.

Dar oare vrea PMP să iasă PSD de la guvernare? O lege privind grațierea ar ajuta și oameni din afara PSD. De exemplu Traian Băsescu. De exemplu Elena Udrea.

 

UDMR ...

... poate sta în coaliție cu oricine, cu excepție posibilă a USR. Problema este că UDMR nu are neapărat interes să stea în coaliție cu Iohannis și să sprijine lupta anti-corupție. UDMR este un partid ne-reformat care nu are de ce să agite apele și căruia o guvernare PSD nu îi face nici un rău.

 

Minoritățile...

.... ar susține pe oricine în condițiile potrivite.

 

Ponta-Constantin...

... probabil a fel.

*

Vedem cum USR are probleme de compatibilitate cu unele din partidele din posibila coaliție anti-PSD. Dar, mai ales, vedem cum unele din aceste partide poate nu au motive să construiască o alianță anti-corupție cu Klaus Iohannis. Plus, chiar din partidele care vor alege o asemenea alianță, se pot desprinde parlamentari care au interese, pardon, opinii contrare.

Astfel, raporturile de putere avantajează în mod clar PSD. Ca să schima aceste raporturi de putere, Klaus Iohannis ar avea nevoie să fie magician. Ei bine, nu este.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.