Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, solicitat să-şi plătească datoria faţă de Monica Macovei

monica macovei

L-a susţinut în turul 2 al alegerilor prezindeţiale, iar acum îi cere să se achite de datorie. Preşedintele Asociaţiei M10, Monica Macovei, anunţă că a depus luni la Comisia parlamentară pentru Codul electoral proiectul de lege privind votul electronic şi îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să-l susţină în cadrul consultărilor instituţionale cu Guvernul şi partidele politice.

"Asociaţia M10, pe care am constituit-o împreună cu oamenii din România şi din diaspora care m-au susţinut în campania pentru alegerile prezidenţiale, a elaborat şi a depus astăzi, 9 martie 2015, la Comisia parlamentară pentru Codul electoral, proiectul de lege privind votul electronic, care va permite tuturor românilor - din ţară şi din străinătate - să poată vota electronic la orice tip de alegeri - locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale -, precum şi la referendumuri", afirmă Macovei într-o scrisoare adresată şefului statului.

Conform proiectului propus de Asociaţia M10, citat de Agerpres, toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent de domiciliu sau reşedinţă, pot vota electronic dacă doresc.

Proiectul de lege prevede că toţi cetăţenii români pot vota electronic la orice tip de alegeri - locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale -, precum şi la referendumuri.

Astfel, cetăţenii români care doresc să voteze electronic trimit prin poştă sau depun personal o cerere adresată primăriei de la domiciliul sau reşedinţa lor, respectiv reprezentanţei diplomatice sau consulare în cazul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate (cerere de înscriere în Registrul Electoral Electronic). Cererea va fi însoţită de o copie legalizată după actul de identitate, pentru a împiedica orice posibilă fraudă în emiterea de astfel de cereri de către persoane neautorizate. Cererile vor fi comunicate de primării şi de reprezentanţele diplomatice sau consulare Ministerului Afacerilor Interne, în formă electronică, în termen de cel mult 48 de ore de la primirea lor sau, în format de hârtie, în termen de cel mult 5 zile.

De asemenea, proiectul stipulează că Ministerul Afacerilor Interne va transmite solicitantului, prin intermediul primăriilor sau reprezentanţelor diplomatice/consulare, un token (dispozitiv care generează parole de identificare cu dată de expirare scurtă pentru utilizatorul acesteia, folosit pentru autentificarea în sistemul de vot) - pe model de sistem e-banking, fiabil şi recunoscut pentru nivelul de securitate.

Token-ul va fi folosit nu doar pentru un rând de alegeri, ci pentru toate tipurile de alegeri sau referendumuri care urmează. În plus, dispozitivul poate fi folosit pentru orice alte aplicaţii online (plata de taxe şi impozite, eliberarea de acte etc) pe care statul român le va pune la dispoziţia cetăţenilor, va fi identificat prin intermediul unei serii unice şi va fi activat doar sub semnătura funcţionarului şi în prezenţa posesorului, pentru a împiedica orice posibilă fraudă.

Potrivit proiectului, fraudarea votului electronic, în orice modalitate, se pedepseşte cu închisoarea între 7 şi 25 de ani.

Asociaţia M10 invită şi celelalte organizaţii neguvernamentale să dezbată şi să susţină public această propunere.

Totodată, proiectul a fost transmis şi preşedintelui Klaus Iohannis, căruia Asociaţia M10 îi solicită să îl susţină public şi în cadrul consultărilor instituţionale cu Guvernul şi partidele politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.