Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis spune că nu sunt discuţii despre crearea unei armate europene

presidency.ro
iohannis csat

Liderii care au participat la reuniunea informală a Consiliului European de la Bratislava nu au discutat despre o armată europeană şi nici în viitorul apropiat nu vor aborda acest subiect, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, arătând că este vorba de o mai bună coordonare pe sectorul de apărare a frontierelor şi a zonelor de criză. 

"Iniţiativele care există în domeniul Apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informaţie care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările Uniunii Europene. Ceea ce este adevărat şi ceea ce vrem este ca iniţiativele pe zona de Apărare, pe intervenţii în zone de criză, pe apărarea frontierelor să fie mult mai bine coordonate şi vrem să avem, într-adevăr, un centru de coordonare, un headquarters - cum este menţionat în documentaţie pentru aceste zone de intervenţii unde intervin forţele armate ale membrelor Uniunii Europene", a explicat preşedintele. 

Mai mult, a adăugat preşedintele, această iniţiativă europeană nu înlocuieşte NATO, care este, "cel puţin pentru România", baza securităţii europene. 

"Peste tot se menţionează şi vreau să subliniez acest lucru: nu intenţionează nimeni să creeze ceva în paralel sau în loc de NATO. NATO rămâne, este baza, cel puţin pentru România pot să spun clar că este baza securităţii în Europa. Şi dacă vorbim de NATO, vă amintesc că la Summitul de la Varşovia s-a semnat o înţelegere între NATO şi Uniunea Europeană tocmai pentru a permite o mai bună coordonare şi abordare comună sau complementară de la caz la caz a diferitelor chestiuni", a spus preşedintele. 

Şeful statului a adăugat că discuţiile la nivel european, la nivelul Apărării, au de-a face cu o mai bună şi mai eficientă coordonare a forţelor. 

"În momentul de faţă, în domeniul Apărării avem de-a face cu proiecte care vizează o mai bună coordonare, o mai eficientă coordonare şi, da, s-a discutat şi despre industria de Apărare. Nu astăzi, nu a fost astăzi tema, dar în alte formate, industria de Apărare europeană a fost o temă şi cred că toată lumea este de acord că este de interes şi pentru noi. Dacă industria de Apărare europeană se revigorează, atunci automat apar noi locuri de muncă, se salvează locaţii unde industria de Apărare are tradiţie, de exemplu România. Şi această evoluţie nu putem decât să o salutăm", a conchis Klaus Iohannis. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.