Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, despre afacerea dubioasă 'Cumințenia pământului': Debutul unui jaf

ion cristoiu

Achiziționarea sculpturii „Cumințenia pământului” de către statul român pare a fi doar debutul jafului făcut de ANPR, sub numele de Să ne păstrăm valorile!, afirmă jurnalistul Ion Cristoiu, într-un articol publicat pe blogul personal.

Ion Cristoiu prezintă motivele pentru care sculptura nu ar trebui achiziționată, statul având lucruri mult mai bune de făcut cu 11 milioane de euro, dar și despre Casa de licitații Artmark „suspectată de DIICOT pentru afaceri dubioase cu opere de artă”.

"Adevărații beneficiari ai afacerii (Cumințenia pământului - n.r.), ca în multe dintre procesele de retrocedare, nu sunt moștenitorii, ci rechinii din România", apreciază jurnalistul, care a spus că nu va da în veci un leu pentru a-i îmbogăți pe intermediarii dintre proprietari și statul român.

"Pentru a mi se dovedi că mă înșel, Dacian Cioloș ar trebui să facă de o transparență maximă procesul prin care statul român dă 11 milioane de euro dintr-un foc. Prin urmare, Dacian Cioloș să lase deoparte vorbele mari și răsuflate, în genul celor de pe Facebook, și să răspundă următoarelor întrebări:

1) Cu cine a negociat statul român? Cu Artmark sau cu proprietăreasa fie aceasta și asistată de un avocat?
2) Dar există o asemenea proprietăreasă? Dacă da, s-o vedem și noi, măcar în poză? Nu de alta, dar vrem să vedem cum arată o bătrînă de peste 80 de ani posesoare peste noapte a 11 milioane de euro.
3) Cine a făcut parte din Comisia Ministerului Culturii care a negociat suma de 11 milioane de euro?
4) Ce rol a jucat în toată afacerea Radu Boroianu, directorul ICR?
5) Opera nu poate fi scoasă din țară indiferent cine ar cumpăra-o. În Franța, multe capodopere sunt în colecții particulare. Admițînd că n-o cumpăra statul român, era vreo problemă dacă opera era cumpărată de un particular român? Dau dacă nu era cumpărată, era vreo problemă? O spărgeau cu ciocanul proprietăreasa?
6) Cine a stabilit că valoarea operei e de 30 de milioane de euro? Are vreo legătură acest expert cu Artmarkt?", apreciază Cristoiu.

După punctarea acestor fapte, jurnalistul mărturisește că, după ANPR, suntem martorii unui nou jaf, cel al Cumințeniei Pământului fiind comis sun pretextul apărării naționale.

"Vor merge banii ăștia la moștenitori? Să fim serioși! Banii de la ANRP au mers la moștenitori?", conchide Ion Cristoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.