Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu identifică o greșeală URIAȘĂ comisă de Klaus Iohannis

cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu analizează vizita efectuată de președintele Klaus Iohannis în Harghita și Covasna și susține că președintele a făcut o eroare foarte mare în momentul în care a rămas în sală la intonarea imnului Ținutului Secuiesc și a primit steagul secuiesc, pentru că asta înseamnă că i-a pus pe cei din această zonă pe același palier cu statul român, ei fiind o unitate teritorială nerecunoscută oficial.

Citește și: Jocul nervilor și amenințărilor în coaliție. Cum își joacă PSD și ALDE viitorul

Citește și: Procurorul dat afară de Kovesi rupe tăcerea: 'O să se vadă în curând'/ INTERVIU

”În cazul dezbaterii de la Miercurea Ciuc punerea imnului secuiesc pe același plan cu imnul de stat și a steagului secuiesc cu drapelul Rom'niei se constituie într-un incredibil abuz al celor doi președinți de consiliu. Președintele nu participa la o dezbatere organizată de Consiliul Național Secuiesc. Potrivit anunțului făcut de purtătoarea de cuvînt, președintele a fost invitat și a acceptat să participe la o reuniune în cadrul căreia urma să se discute despre șosele, locuri de muncă, atragerea turiștilor, și nu despre Ținutul secuiesc și cu atît mai puțin despre autonomia acestui Ținut. Nu exclud posibilitatea ca, la o adică, președintele să participe și la o reuniune a Consiliului Național Secuiesc. Dar nici în acest caz, președintele nu și-ar fi putea permite să pună pe picior de egalitate imnul și steagul secuiesc cu imnul și steagul României. E drept cei doi președinți de Consiliu se numără printre animatorii acestui Consiliu secuiesc, dar a-l invita pe președinte la o dezbatere despre problemele economice ale celor două județe și a-i oferi o atmosferă oficială de reuniune a Consiliului Național Secuiesc e ca și cum ai invita pe cineva la o nuntă pentru ca, ajuns la fața locului, să-i spui că nu e de fapt nuntă, ci congres al Partidului Comunist Român. Drept pentru care respectivul în loc de a pupa mireasa ar fi pus să ia steagul PCR, și în loc de Taci mireasă, nu mai plînge, ar fi obligat să asculte, în poziție de drepți, Partidul-Ceaușescu-România!
La acest incredibil derapaj președintele nu numai că n-a reacționat așa cum ar fi trebuit (părăsind sala, deoarece i se pregătise o reuniune despre care nu fusese prevenit – cea a Consiliului Național Secuiesc sub acoperirea de reuniune a doi consilii județene) – dar mai mult a binecuvîntat escrocheria. Că nici măcar n-a fost luat prin surprindere ne-o spune faptul c-a dat cadou steagul Rom'niei la schimb cu steagul secuiesc pregătit de la București să le pună pe același plan.

Spre deosebire de mulți tipi din politică și din presă, eu cred că principalul instrument de punere la punct a celor care se prezintă drept adepți ai autonomiei Ținutului Secuiesc e să le tratezi pretenția ca pe o ciudățenie prin care unii vor să iasă în evidență cu orice preț.

Da, în Covasna și Harghita există o problemă gravă, dar ea nu ține de pretențiile de autonomie pe criterii etnice. Ea ține de refuzul majorității maghiare din cele două județe de a respecta în chip european drepturile minorității rom'ne. Acest lucru s-a văzut chiar la dezbaterea binecuvîntată de Klaus Iohannis. Deși se discutau problemele cotidiene ale județelor, aleșii locali rom'ni n-au fost lăsați să ia cuvîntul. Prezent la dezbatere, președintele tuturor rom'nilor n-a zis nici pîs la această grosolană încălcare a drepturilor minorității de către majoritate. Numai că refuzul autorităților locale de acorda drepturi minorității române nu ține nici de unitatea, nici de independența României.
Ține de respectarea legilor țării de către autoritățile locale din Covasna și Harghita alese în numele majorității maghiare.

Voit sau nu, Klaus Iohannis a reușit un lucru la care liderii Ținutului Secuiesc nici nu visaseră.

Și anume să ridice Ținutul Secuiesc la statutul de partener egal de dialog cu statul român.
Asta fără a mai pune la socoteală publicitatea imensă făcută de prezența președintelui imnului secuiesc și steagului secuiesc.
Mulți români habar n-aveau că există așa ceva pe lumea asta.
N-ar fi aflat dacă nu și-ar fi spus cuvîntul publicitatea imensă făcută de chiar președintele României”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.