Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu o face praf pe Raluca Prună de la Justiţie: Ce dezvăluiri face despre ea

raluca pruna

Ion Cristoiu o face praf pe Raluca Prună, Ministrul Justiţiei. Jurnalistul scrie un text extrem de dur în care o pune la zid pe aceasta.

"Ministerul Justiției a dat publicității lista celor care au iscălit cărți în pușcărie pentru a obține eliberarea condiționată. A făcut asta aparent dînd curs unui curent de opinie în defavoarea celor care, condamnați pentru corupție, au devenit autori de multe cărți, deși prestația lor de pînă acum îi recomandă în divorț violent cu cartea, dînd curs, printre altele, și înclinației lor vădite către divorțuri în general. În realitate, curentul de opinie a fost ațîțat și stimulat chiar de noua conducerea ministerului, așa zisa tehnocrată Raluca Prună fiind o învățăcică ( feminin de la învățăcel, născocit de mine) a Monicăi Macovei, autoarea Sloganului Toți la pușcărie, cu excepția mea și a lor mei!

Citeşte şi: Situaţie fără precedent peste Prut: Preşedintele Timofti anunţă că e gata să moară

Desigur, citind lista împărtășești stări potrivite cu viziunea ta despre lume și viață. Semidocții din presă și-au frecat mîinile văzînd că au la dispoziție acum analfabeți declarați, de care-și pot bate joc cu superioritatea celui care știe să și numere față de unul care nu știe să citească. Luptătorii împotriva corupției, mulți din ei încasînd parale frumoase exact de la corupți, s-au revoltat că Legea permite unora să iasă din pușcărie, pe cînd ei, deontologii, i-ar fi vrut închiși pe viață și dacă s-ar fi putut prăjiți pe scaunul electric. În toată lumea civilizată, publicarea listei, altfel spus momentul cînd opiniei publice i se atrage atenția asupra unei probleme, s-ar fi organizat dezbateri cu participarea exclusivă a specialiștilor și a celor implicați în coordonarea Sistemului penitenciar.

Citeşte şi: A fost alertă cu bombă în Parlament

La noi, în locul acestor dezbateri calme, obiective despre cauzele fenomenului și soluțiile problemei, ne-am confruntat cu emoții. Că opinia publică de la noi se aprinde repede, fără a sta o clipă pe gînduri, fără a cumpăni, fără a se întreba, e o realitate lesne de înțeles. Dar că Ministerul Justiției, trecut și el ca avînd în frunte un tehnocrat, să aibă trăiri de telenovelă stîrnite de fenomen, e mai greu de înțeles. Dînd curs presiunii exercitate de o opinie publică inflamată de isteriile de la televiziunile de știri, ministrul Justiției, ilustra Raluca Prună, a anunțat că va propune Guvernului pur și simplu abrogarea prin Ordonanță de prevederii din Legea nr. 254/2013, cea care dă posibilitatea reducerii anilor de pedeapsă în funcție de lucrările științifice iscălite.

Citeşte şi: Sorin Roşca Stănescu, acuzaţii incendiare la sosirea la DNA

Guvernul Dacian Cioloș a fost binecuvîntat de Presa Regimului cu două alintări lingușitoare: E un Guvern cum nu s-a mai întîlnit pînă acum în acest colț de lume, transpunere în practică a Sloganului prezidențial Punct și de la capăt. Guvernele anterioare, politice și mult mai grav ale partidelor și nu ale Casei Iohannis, au fost denunțate ca apelînd tam - nesam la ordonanțe de urgență. Iată că și demnitari Guvernului Dacian Cioloș dau buzna în cămara cu Ordonanțe de urgență, cu lăcomia pisicii care se repede la oala cu smîntînă. E un Guvern compus din tehnocrați. Un tehnocrat, așa cum se presupune a fi Raluca Prună, spre deosebire de un ministru politic, obsedat de capitalul electoral al partidului care l-a trimis la Palatul Victoria, dă cu flit isteriilor de moment, dacă acestea contravin adevărurilor pe care doar un profesionist le respectă.

Vezi şi: Vizită interesantă la DNA

Care e Adevărul numărul unu în Scandalul Listei cu pușcăriași autori de cărți? Ca de obicei, participanții la discuțiile din studiouri, în frunte cu moderatorul, habar n-au de Legea care dă posibilitatea reducerii din pedeapsă în funcție de munca prestată în închisoare, dar mai ales de principiul modern care stă la temelia acestei Legi. Articolul 96 din legea Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor n-a fost născocirea un unor ticăloși care s-au gîndit, avant la lettre, că la un moment vor ajunge la pușcărie noii îmbogățiți care, noi îmbogățiți, dînd curs năravului românesc, vor găsi imediat o șmecherie pe care o vor folosi în interesul lor. Legea transpune în practică un principiu valabil pentru societatea omenească din clipa urcării spre minima civilizație. Recluziunea nu e o răzbunare a societății față de un individ, ci un mijloc de reeducare a respectivului individ. Prin urmare, sistemul penitenciar din democrații are drept principală preocupare îndreptarea individului.

Citeşte şi: Lider al Mişcării Populare, exclus din partid în direct la Antena 3

Ca să nu mai spunem că sistemul penitenciar are tot interesul ca deținutul să se poarte firesc și mai ales să se îndrepte și nu să se lase pervertit de ceilalți. Pentru aceasta s-a introdus, în toate legislațiile democratice, posibilitatea reducerii din pedeapsă dacă deținutul dovedește un comportament corespunzător. Munca în sistemul penitenciar e văzută- și pe drept cuvînt- drept dovada zdrobitoare că deținutul e pe cale să se îndrepte. Această posibilitate funcționează ca principal instrument educativ în penitenciare. Se știe că viețașii, cei care nu mai au nici o speranță de ieșire în lumea liberă, sînt cei care fac mari probleme sistemului penitenciar", spune jurnalistul.

Cristoiu nu se opreşte aici. "Una dintre modalitățile prin care deținutul e supus unui sistem educativ îl constituie posibilitatea de a-i se reduce din pedeapsă sau de a fi eliberat condiționat dacă are un comportament corect și, mai ales, dacă muncește. Pentru cei care muncesc cu brațele, Legea din 2013 stipulează un număr de zile muncă în schimbul unui număr de ani reduși din condamnarea inițială.

Dar cei care muncesc cu mintea, pentru aceștia ce soluție a găsit legiuitorul? Una foarte simplă.

Zice paragraful f al articolului 96:

„În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.”

Citeşte şi: Lovitură de teatru: UNPR amenință Guvernul / Oprea: Nu suntem datori nimănui cu nimic

E o prostie, cum caută să ne convingă trăncănitorii de serviciu ai televiziunilor de știri? Doamne ferește! Potrivit principiului constituțional al egalității de șanse, dacă ajunge la închisoare, un Albert Einstein trebuie să se bucure de același drepturi ca și nea Gigel de la Sculărie. Nea Gigel de la Sculărie știe să bată cuie ca nimeni altul. Albert Einstein nu știe să bată cuie, dar știe să elaboreze Teoria Relativității. De ce să-i luăm lui Albert Einstein dreptul de trudi la o lucrare științifică în schimbul eliberării condiționate?

Da, Legea a fost folosită de niște șmecheri pentru a ieși din pușcărie înainte de termen. Pentru asta nu sînt vinovați judecătorii, nici măcar cei din sistemul penitenciar. Dacă Legea are prevederea cu lucrarea științifică publicată, e în afara dreptului celor din Justiție și a celor din Sistemul penitenciar de a aprecia că autorul nu putea s-o scrie, pentru că așa se spune la televizor. Pînă la urmă, autorul se putea plînge la CEDO pentru nerespectarea Legii. Nu sînt de vină nici măcar beneficiarii Legii. E dreptul fiecărui om de pretutindeni de a căuta o portiță oferită de Lege pentru a-și face viața mai ușoară. Marea problemă nu e abrogarea prevederi, ci introducerea unor criterii mult mai sigure care să contracareze interpretarea șmecherească.

Dînd curs hei-rupismului care definește Guvernul Dacian Cioloș, obsedat ca nici un alt Guvern postdecembrist de scărpinarea pe burtă a opiniei publice, chiar și atunci cînd burta e ca de scroafă, Raluca Prună, ministra Justiției, propune nici mai mult nici mai puțin decît abolirea în România a unui principiu democratic vechi de cînd democrația", a încheiat jurnalistul într-un editorial pentru evz.

Vezi si: Generalul joacă tare cu Dragnea: 'Vrem minim 10%. Avem candidați redutabili'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.