Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu râde de cartea lui Klaus Iohannis: 'Gaura la covrig'

klaus iohannis lacrimi

Cartea preşedintelui Klaus Iohannis 'Pas cu pas' a ajuns motiv de ironie pentru toată lumea. Unul dintre adversarii declaraţi ai şefului statului, Ion Cristoiu nu face excepţie. Jurnalistul 'îl taxează' din nou pe Iohannis, de această dată pentru lansearea cărţii în limba chineză.

Citeşte şi: Biroul Electoral Central i-a răspuns lui Liviu Dragnea: Ce i-au transmis oficialii instituţiei

"La Tîrgul de carte Gaudeamus abia încheiat, avînd un oaspete de onoare – China – tratat de ai noștri cu fundul, în buna tradiție a slugărniciei noastre față de Ambasada SUA la București, editura oficială China Translation & Publishing House a pus pe tarabă cartea lui Klaus Iohannis, Pas cu pas, această gaură la covrig a scrisului românesc din totdeauna. Lansarea cărții s-a petrecut în cel mai mare anonimat. Deși ar fi trebuit să fie un bestseller, fie și pentru a vedea dacă și-n chineză cartea e la fel de plicticoasă ca-n românește, nimeni nu s-a grăbit s-o cumpere.", spune Cristoiu într-un editorial virulent pe propriul blog.

Citeşte şi: Cine îngroapă, cu adevărat, PNL

Nici liderul PNL, Alina Gorghiu nu a scăpat de vorbele grele ale lui Cristoiu. "Nici chiar Alina Gorghiu, dacă nu cumva, fiind vorba de Favorită, autorul nu i-ar fi dat-o într-o festivitate în doi. Nu cred că Alina Gorghiu are varianta în chineză a cărții semnate de Marele Protector. La cît o duce mintea pe deja fosta președintă a PNL (indiferent de rezultatul alegerilor, Alina Gorghiu va fi Istorie), nu s-ar fi stăpînit să nu cucurigească pe Facebook evenimentul.", crede jurnalistul.

Citeşte şi: Compania care produce ouăle Kinder reacționează la reportajul din The Sun: 'Suntem îngroziţi'

Cristoiu a vorbit şi despre cenzurarea unor pasaje din cartea şefului statului. "Poate că puțină lume ar fi știut că, în fine, varianta chinezească a broșurii a făcut ochi, dacă nu s-ar ivit Scandalul provocat de descoperirea că editura oficială China Translation & Publishing House a eliminat pasajele în care Klaus Iohannis descrie în culori negre viaţa sa din timpul regimului comunist. Nu pentru că aceste pasaje sunt printre cele mai artificiale din carte (dacă ar fi dus-o așa de rău în comunism, Klaus Iohannis o ștergea în Germania, urmîndu-și părinții), ci pentru că ele intră în conflict cu viziunea comunistă din China asupra lumii și vieții.

Citeşte şi: PRO TV a anunțat cine a câștigat 'Supravieţuitorul': Premiul e de 100.000 de euro

Cu acest prilej, anticomuniștii noștri din cămară s-au grăbit să susțină că așa procedează regimurile comuniste cu volumele care contravin ideologiei oficiale: Le ciopîrțesc. Nimic mai fals, zic eu, autor al unei Istorii a literaturii proletcultiste. Pe vremea regimului comunist nu toți autorii erau ciopîrțiți în vederea apariției editoriale. Se întîmpla asta doar cu autorii lipsiți de însemnătate, cărora regimul comunist își permitea să le scuipe în ciorbă. Cînd era vorba de mari autori români sau universali, metoda era alta. Am numit-o Polemica de la subsol. Comuniștii chinezi nu s-au ostenit însă să-i scrie astfel de note de subsol, preferînd să-i taie pur și simplu pasajele suspecte. Ar fi fost prea mult pentru un autor precum Klaus Iohannis. După ce l-ai plătit gras, să-i mai respecți și opera", a încheiat Cristoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.