Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Iliescu face jocul ruşilor?

revista presei

Evenimentul Zilei:

Iliescu a recunoscut faptul că a aprobat, în perioada 2002 – 2003, un sediu pentru CIA (agenţia de spionaj extern a SUA), dar că nu a ştiut ce activităţi se desfăşoară acolo. Poziţia oficială a României a fost exprimată în repetate rânduri: ”În România nu a existat nicio închisoare a CIA”. Nici Ion Iliescu nu spune explicit acest lucru, însă dă o declaraţie prin care recunoaşte, în mod implicit, existenţa unei închisori CIA pe teritoriul României. Situaţia devine cu atât mai ciudată, cu cât aprobarea dată de Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al României, reprezintă rezultatul unei operaţiuni speciale a serviciilor de informaţii româneşti şi americane. După toate normele, o astfel de operaţiune se înscrie în sfera informaţiilor clasificate.Ca să fie mult mai clar, vreau să spun că o asemenea operaţiune a serviciilor de informaţii româneşti şi americane nu e prezentată nici măcar în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Este rezultatul unei discuţii /analiză între responsabilii din serviciile de informaţii şi preşedintele României. Şeful statului aprobă personal un asemenea plan. Deci, ce l-a apucat pe Ion Iliescu să resusciteze un subiect în care poziţia României este total contrară direcţiei imprimate de fostul preşedite? O primă ipoteză este legată de interesul ruşilor de a menţine o stare de agitaţie pe acest subiect. Este cea mai seducătoare şi mai la îndemână explicaţie pentru gestul fostului preşdinte al României, dar în mod corect trebuie spus că Ion liescu, în ciuda suspiciunilor de colaborare cu serviciile de informaţii ruseşti, direct sau prin colaboratori, nu este parte a unui joc operativ actual.Ar mai putea să fie o doză de sinceritate pe care şi-a asumat-o în ultima vreme, la finalul unei cariere politice de peste 60 de ani. În mod cert , indiferent de motiv, a reuşit ca din această dimineaţă subiectul închisorilor CIA în România să fie redeschis printr-o declaraţie a unui fost şef de stat.

Hotnews:

Polonia nu va permite membrilor unui club rusesc de motociclisti, cu legaturi cu presedintele Vladimir Putin, sa patrunda in Uniunea Europeana trecand granitele sale, a anuntat vineri Ministerul polonez de Externe, potrivit Reuters. Moscova a calificat decizia ca fiind una politica.Disputa va pune probabil o presiune si mai mare pe relatiile bilaterale deja problematice, ingreunate de deceniile de dupa al Doilea Razboi Mondial si lovite de rolul jucat recent de Rusia in Ucraina.

Ziarul Financiar:

Banca Naţională a Elveţiei (BNE) a avertizat vineri că francul s-ar putea aprecia din cauza incertitudinilor provocate de criza datoriilor din Grecia, iar instituţia va fi în continuare pregătită să intervină pentru a nu permite monedei să se întărească prea mult, relatează Reuters. "Aşa cum arată evoluţiile recente, francul elveţian s-ar putea aprecia temporar, ca reacţie la incertitudinile sporite legate de problema datoriilor Greciei", afirmă preşedintele băncii centrale, Thomas Jordan, într-o prezentare pregătită pentru adunarea acţionarilor BNE. Jordan a spus că banca centrală monitorizează îndeaproape efectul crizei din Grecia asupra francului şi Elveţiei. "Vom rămâne activi pe piaţa valutară atât cât va fi necesar", a precizat Jordan.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.