Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Sturza este noul premier desemnat al Republicii Moldova

Sturza

ion-sturza-agora-mdPreședintele Nicolae Timofti a anunțat că l-a desemnat pe Ion Sturza să fie noul premier al Republicii Moldova. Urmează votul Parlamentului pentru a fi învestit în funcție.

UPDATE 18.30: Sturza declară că noii miniștri vor trebui să semneze un cod de integritate, informează Unimedia.

Decizia a fost luată după mai bine de 45 de zile, timp în care președintele a amânat asta de două ori. Fostul premier Valeriu Streleț a fost demis prin moțiune de cenzură. Timofti l-a numit premier interimar pe Gheorghe Brega.

Ion Sturza  este un om de afaceri și fost prim-ministru al Republicii Moldova între februarie și decembrie 1999. Sturza a fondat mai multe companii, printre care Rompetrol Moldova, al cărei președinte-director general este și în prezent. El este implicat în mai multe activități civice, în special prin Fundația Familia Sturza.

Pentru învestitură el are nevoie de 51 de voturi de la cei 101 membri ai Parlamentului. Procedura trebuie să se desfășoare în maxim 15 zile. Conform articolului 98 al Constituției...

fractiuni Fracțiunile (grupurile) din parlamentul moldovean, așa cum apar pe site-ul oficial.

(1) După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.

(2) Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

(5) Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurămîntului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.

În cazul eșecului Guvernului de a forma o majoritate se redeschide calea dizolvării Parlamentului în condițiile articolului 85 al Constituției, adică după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură și numai după respingerea a cel puțin două solicitări.

(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, cu excepţia cazului prevăzut la articolul 78 alineatul (5), şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Citiți și:

Republica Moldova: 14 deputați comuniști creează o nouă platformă politică

Moldova: Liderii partidelor pro-europene și președintele nu au ajuns la o înțelegere

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.