Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipocrizia din jurul alegerilor in 2 tururi. Lider PSD: 1 singur tur anuleaza principiul democratiei

stampila vot

PNL duce in aceste zile batalia decisiva pentru a-si mari sansele de castig in alegerile locale, lucru care ar atrage dupa sine castigarea alegerilor parlamentare. Aceasta batalie consta in promovarea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.

Dezbaterea se duce pornind de la principii democratice, continua cu explicarea imortantei reprezentativitatii si se incheie cu asigurari constitutionale ca o modificare legislativa nu ar incalca nicio norma, ba dimpotriva, ar fi o binecuvantare pentru statul de drept, cetateni si viata cetatii in general.

Desi in fond nu e nimic gresit cu aceasta dezbatere, iar o astfel de discutie principiala este sanatoasa pentru orice societate, miza este de fapt uriasa pentru partide si cat se poate de concreta. Nu tine de asa zisa 'conectare cu cetatenii', ci de un calcul matematic pur electoral, chiar daca in cel mai fericit caz cele doua aspecte se pot intersecta.

Lucrurile sunt foarte simple: la alegeri electoratul poate fi impartit in doua mari categorii - cei care vor continuitate si cei care vor o schimbare. Intr-un singur tur de scrutin cei pentru continuitate isi vor da votul primarului in functie, in timp ce votul doritoritorilor de schimbare, va fi fragmentat intre toti ceilalti candidati inscrisi in cursa. Iar in conditiile in care anul acesta se vor putea inscrie in cursa electorala partide formate din 3 membrii, partide locale sau regionale, numarul candidatilor la primarii ar putea fi mai mare ca oricand. Astfel e evident ca primarul in functie are prima sansa la o victorie chiar daca el nu va reprezenta majoritatea cetatenilor.

Tocmai cu acest argument venea in 20111 Valeriu Zgonea, in prezent presedintele executiv al PSD si presedinte al Camerei Deputatilor. De ce? Pentru ca in 2011 sistemul de vot intr-un singur tur ar fi avantajat PDL-ul, care avea sansa sa isi pastreze foarte multi primari in functie, desi nu se mai afla in fruntea preferintelor electorale.

"Prin aceasta modificare a legislatiei electorale se anuleaza insusi principiul care sta la baza functionarii democratiei - cel al majoritatii. S-ar putea sa avem primari alesi cu numai 15% sau 20% din voturi. Acest model de scrutin majoritar uninominal intr-un singur tur pentru alegerea primarilor afecteaza grav dreptul cetatenilor de a fi reprezentati cu adevarat", preciza Zgonea in 2011 potrivit ziare.com.

Valeriu Zgonea era de parere ca PDL incearca sa foloseasca artificii administrative si modificari legislative in speranta ca isi va putea stopa declinul electoral si va reusi sa pastreze puterea, cu orice pret.

"Argumentul adus de sustinatorii legii este cel al eficientei financiare, organizarea unui singur tur de scrutin fiind mai ieftina decat sistemul in doua tururi. In conditiile in care guvernarea Basescu - Boc - Udrea a transformat jefuirea banilor publici in politica de stat, acest argument este tot atat de nimerit ca bancul electoral "Sa traiti bine!".

Planul PDL pentru castigarea alegerilor locale consta in pomparea sustinuta de fonduri in primariile portocalii si sustinatorii lor, precum si in bulversarea sistemului de ordine publica", sublinia Zgonea.

Insa, doar 2 ani mai tarziu, cand inca colegii sai din USL introduceau un proiect de lege in Parlament pentru revenirea la 2 tururi de scrutin, presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea se contrazicea, culmea, tocmai cu argumentele PDL pe care le lua in deradere.

"Am privit cu foarte mare atenţie această întâmplare întâmplătoare în care foarte mulţi parlamentari liberali au venit cu acest proiect. Ar fi un pas înapoi, un regres al societăţii româneşti, un primar ales din primul tur este un primar credibil", declara Zgonea in 2013, în legătură cu proiectul depus de parlamentari liberali prin care primarii fie aleşi în două tururi de scrutin, iar preşedinţii de CJ să fie aleşi de consilieri.

Zgonea a spus că, atunci când legea a fost modificată astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur, toate grupurile parlamentare au fost consultate şi a fost o decizie unanimă. El a arătat că la acel moment România a făcut un pas înainte deoarece erau păstrate mai multe resurse financiare la buget şi cel mai bun câştiga, potrivit realitatea.net.

Astazi PSD se opune in continuare alegerilor in doua tururi, fiind partidul cu cei mai multi primari si astfel partidul cel mai avantajat de votul intr-un singur tur. In schimb ironia face ca vechiul PDL, cel care a reusit sa impuna votul intr-un singur tur, este acum in tabara celor care incearca din rasputeri sa revina la votul in doua tururi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.