Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză INCENDIARĂ: Codul Fiscal, începutul sfârșitului pentru Iohannis. Cum îl salvează pe Ponta

iohannis ponta

Președintele Klaus Iohannis a făcut ceea ce nici liberalii nu se așteptau: nu a promulgat Codul Fiscal, deși un singur parlamentar PNL a votat împotriva lui, toți ceilalți fiind de acord cu legea propusă de Victor Ponta. Dan Andronic e de părere că mutarea lui Klaus Iohannis poate reprezenta începutul sfârșitului pentru el și că asta îl salvează pe Victor Ponta.

Citește și: EXCLUSIV Mărturia martorului sub acoperire din dosarul lui Sebastian Ghiță: Victor Ponta, implicat

”Paradox specific românesc: un președinte de dreapta se opune scăderilor de taxe promovate de un premier de stânga.

Nu există obiecții punctuale, ci doar o obiecție de principiu. Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis nu este de acord cu noul Cod Fiscal din principiu. Care principiu, al responsabilității fiscale? Păi, dacă Băsescu, Stolojan, Tăriceanu & Co judecau așa în 2004, n-am fi avut cota unică de impozitare de 16 la sută în veci! Ca să nu mai dau alte exemple...

Citește și: Marian Vanghelie a EXPLODAT: Vorbește despre DESPĂRȚIREA de Oana Mizil

Aș putea accepta acest punct de vedere, dacă situația economică din jurul nostru n-ar fi cea pe care o vedem în fiecare zi la știri. Și nu mă refer la Grecia, ci la o altă țară care a decis să treacă la relaxare fiscală, Italia. Ieri, Premierul Mario Renzi a anunțat mari reduceri de taxe începând de anul viitor. Vor urma alte state europene. O întreagă filosofie economică europeană pare să se conturează, iar noi suntem în faza loviturilor pe sub masă, la glezne. Suntem preocupați de un deficit de 1 la sută, într-o Uniune Europeană care nu respectă deloc angajamentele asumate!

Citește și: Stelian Tănase îl rupe pe Victor Ponta: Un maimuțoi securist și belicos

La fel, m-aș arăta de partea liberalilor care spun acum că susțin decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge Codul Fiscal. Numai că Vasile Blaga ne-a spus că proiectul de lege privind Codul Fiscal fusese analizat, în data de 22 iunie, în Comisia de unificare a PNL. Iată ce a declarat co-președintele PNL: ”Am remarcat, în acest sens, că domnul Ponta şi colegii domniei sale au citit cu atenţie programul de guvernare al PNL. În comisia de la Camera Deputaţilor a mai rămas în dezbatere un singur subiect, şi anume cel legat de nivelul şi data la care să se aplice reducerea de TVA. Domnul Ponta lua în derâdere propunerea Partidului Naţional Liberal ca de la 1 ianuarie 2016 cota de TVA să fie de 19%, urmând ca din 2018 să avem o cotă de TVA egală cu cota unică de 16%. Vă mai aduceţi aminte că Ponta ne propunea o cotă redusă la 20% din aprilie, apoi s-a răzgândit. Iată că acum a ajuns la propunerea noastră - TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016. Din acest motiv, PNL va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal. Sigur, ne pare rău pentru faptul că Guvernul Ponta nu a găsit argumente pentru a convinge Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană de necesitatea acestor măsuri”.Ceea ce au și făcut.

Citește și: DNA pregătește BOMBA: Vizat e Secretariatul General al Guvernului

Deputatul PNL Andreea Paul-Vass a propus scăderea TVA de la 20 la 19 la sută, s-a aprobat, iar în Camera Deputaților votul a fost covârșitor: din 309 deputați prezenți, 306 au votat pentru. Din deputații PNL prezenți, 86 la număr, 85 au votat DA. Președintele Klaus Iohannis nu a scos un cuvințel, nici în faza votului, nici după. Atunci nu era iresponsabilitate fiscală, de ce și-a lăsat copiii de suflet să cadă în păcat politic?

Citește și: Lovitură pentru Valeriu Zgonea: A fost trimis în judecată

De unde schimbarea asta de atitudine, într-o lună, ce s-a întâmplat atât de dramatic, numai Klaus Iohannis ne poate spune. Dar întrucât ne-am obișnuit cu stilul monosilabic de comunicare, putem bâjbâi în căutarea adevărului. Nădejdea mare a celor din jurul lui Klaus Iohannis stă în schimbarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului. Cu ajutorul DNA, al “disidenților” din PSD, al scandalului politic, ei speră să aibă un guvern PNL cât mai curând. Și atunci nu se poate da singura victorie economică reală unui PSD care trebuie să plece zdrențuit rău de la guvernare. Strategii din jurul lui Iohannis și-au asumat un risc imens, dar au considerat că este ultima bătălie importantă pe care o mai au de dus înaintea alegerilor din 2016. Cine micșorează TVA a devenit o temă de pre-campanie electorală importantă. Numai că Iohannis nu-i Băsescu.

Vezi şi: Moise Guran, atac dur la Klaus Iohannis: 'Din zeu politic ajunge caricatură'. Ponta aprobă

Calculul mi se pare riscant, doar dacă cineva nu i-a dat asigurări lui Klaus Iohannis că Victor Ponta pleacă în 2-3 săptămâni de la Palatul Victoria. Pentru că dacă rămâne până spre finalul anului, tocmai i-au dat ditamai prăjitură politică. Este o situație în care și dacă pierde, câștigă. Orice variantă ar adopta, sesiune extraordinară a Parlamentului, asumarea răspunderii sau ordonanță de urgență, Victor Ponta câștigă. Și marchează un moment politic, în care liberalii și Klaus Iohannis au ales varianta prin demolare, în loc să-și pună amprenta prin îmbrățișarea cât mai strânsă a Codului Fiscal.

Citește și: Câţiva jurnalişti, chemaţi la discuţii la Cotroceni. Cine e în spatele respingerii Codului Fiscal

Au o singură variantă de câștig: ca Victor Ponta să plece de la Palatul Victoria cât mai repede. Numai că premierul a anunțat că pleacă în concediu. Pentru că a înțeles că a fost salvat de Klaus Iohannis.”, scrie Dan Andronic pe evz.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.