Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză: Război surd SRI - SIE

spion

Între SRI si SIE s-ar purta un 'război tăcut, dar extrem de dur' care, în 2016, poate genera efecte perverse la nivelul societăţii şi clasei politice, considera Sorin Rosca Stanescu.

"În 2016, SRI primeşte un buget oficial de 400 de milioane de euro. În timp ce SIE, doar de 60 de milioane de euro. Aceste cifre spun extrem de mult. Care va să zică, pentru conducătorii României, supravegherea propriilor cetăţeni, precum şi a teroriştilor interni este de şase ori mai importantă decât spionajul şi supravegherea teroriştilor externi care, într-un fel sau altul, ar putea afecta România. Acest raport este cu totul şi cu totul răsturnat dacă facem o comparaţie cu oricare alt stat democratic al lumii. El ne arată, fără dubiu, că trăim într-un stat cvasi - totalitar. În care democraţia este doar enunţată, nu şi întrupată", spune acesta.

SRS mentioneaza ca Germania si Franta aloca pentru serviciul extern de informatii un buget dublu fata de cel pentru serviciul intern de informatii.

"Această uriaşă diferenţă ne indică două simptome ale bolii grave de care suferă România. Prima este obsesia supravegherii propriilor cetăţeni. Cea de-a doua este neglijarea Serviciului Extern de Informaţii care ar putea aduce, dacă ar fi bine finanţat, mari avantaje României, în planul securităţii, în plan militar, în plan economic, ca să nu mai vorbim de lupta împotriva terorismului. Un terorism care mai degrabă vine din afară în România, decât este generat în limitele graniţelor naţionale (...) Într-o lume care stă să explodeze, chiar la graniţele României, în condiţiile declanşării celui de-al Treilea Război Mondial, despre care mulţi vorbesc la prezent şi nu la timpul viitor, cred că răsturnarea raporturilor dintre SRI şi SIE reprezintă, cu adevărat, un pericol grav la adresa siguranţei naţionale", spune acesta.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.