Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak: Este nevoie de trei ani ca viaţa să revină la normal în Mosul şi în provincia Ninive

reuters
mosul

Hasan al Elaf, viceguvernatorul provinciei Ninive, a cărei capitală este oraşul Mosul, a declarat într-un interviu difuzat luni de EFE că este nevoie de trei ani pentru refacerea infrastructurii de bază în întreaga regiune, după distrugerile provocate de luptele care au avut ca scop alungarea jihadiştilor din gruparea Statul Islamic.

'Avem nevoie de trei ani pentru a recupera infrastructurile de bază în provincia Ninive în cinci sectoare: sănătate, drumuri, locuinţe, apă şi electricitate', a explicat Al Elaf din biroul său din estul Mosulului. Cu toate acestea, oficialitatea irakiană nu prezintă cifre cu privire la costurile acestei reconstrucţii, dar menţionează că autorităţile elaborează un buget care se aşteaptă să fie gata în 30 de zile şi care nu va include alte cheltuieli precum compensaţii economice acordate cetăţenilor.

Al Elaf a mai atras atenţia că în prezent doar trei spitale mai funcţionează parţial, din cele nouă existente în oraş, două în partea orientală şi unul în partea occidentală, cea mai afectată de lupte. Podurile sunt distruse şi localităţile din provincie 'sunt practic izolate unele faţă de celelalte', iar de aceea căile de acces trebuie reparate. Este nevoie de acest lucru 'în special pentru a îmbunătăţi activitatea economică între Kurdistan şi provincia Ninive şi între Ninive şi restul provinciilor din Irak, pentru că o mare parte dintre aceste drumuri sunt distruse şi activitatea economică este slabă', a subliniat viceguvernatorul provinciei Ninive, conform Agerpres.

Citește și: Cadavrele teroriştilor care au atacat Europa pot sta luni întregi la morgă, înainte de a fi înhumate

Al Elaf a insistat pe necesitatea reactivării aeroportului din Mosul pentru a stabili contactul direct cu exteriorul şi, desigur, rezolvarea problemei apei şi a electricităţii, care afectează tot malul vestic al Tigrului, unde luptele au izbucnit la 19 februarie şi încă mai continuă, în pofida anunţului oficial privind eliberarea Mosulului, de acum o săptămână.

'Într-o zonă foarte restrânsă din partea occidentală a oraşului Mosul mai există câţiva luptători străini care au găsit refugiu în unele apartamente din zona Al Qaliyat şi există luptători şi în preajma râului Tigru', admite Al Elaf, care recunoaşte că Statul Islamic mai are combatanţi în trei sectoare. Totodată, Al Elaf spune că nu ştie câţi civili se mai află în sectoarele controlate încă de jihadişti. În acest sens, viceguvernatorul irakian evidenţiază importanţa soluţionării problemelor de securitate.

Eventuala prezenţă a unor jihadişti în rândul populaţiei a făcut ca multe persoane strămutate să nu îndrăznească să se întoarcă la casele lor din Mosul de teama represaliilor, spune Al Elaf. 'Forţele de securitate prezente în Ninive nu aparţin unui unic aparat de securitate şi este nevoie de un organism unitar care să combată celulele latente şi ideologia' Statului Islamic, a insistat el, referindu-se la prezenţa numeroaselor forţe: armata irakiană, poliţia irakiană, armata kurdă 'peshmerga' şi nenumărate miliţii.

O altă provocare importantă pentru autorităţile irakiene este ce vor face cu familiile luptătorilor Statului Islamic, cu văduvele şi urmaşii jihadiştilor. Potrivit viceguvernatorului, 'numărul morţilor din Daesh (acronimul arab pentru SI) a fost de 10.000, ceea ce înseamnă că există circa 10.000 de văduve şi aproximativ 30.000 de minori' care şi-au pierdut taţii. 'Sunt multe soţii ale (combatanţilor) Daesh şi copii, dintre care unii sunt fii ai luptătorilor Daesh şi alţii nu. Este o chestiune care trebuie abordată din punct de vedere social şi din punct de vedere juridic', a continuat oficialitatea irakiană.

Deocamdată, autorităţile irakiene au creat o tabără în zona Bartala, la est de Mosul, doar pentru familiile luptătorilor jihadişti. Potrivit guvernatorului Al Elaf, această soluţie are caracter temporar şi are ca obiectiv protejarea familiilor de eventuale tentative de răzbunare, până la găsirea unei soluţii definitive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.