Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak: Sute de familii sunt scut uman pentru SI la Fallujah (ONU)

reuters
irak

Naţiunile Unite sunt îngrijorate pentru soarta a 300-400 de familii irakiene care ar putea servi ca scut uman grupării Statul Islamic (SI) în oraşul Fallujah (centru), pe care forţele guvernului de la Bagdad încearcă de o săptămână să îl cucerească din mâinile jihadiştilor, relatează AFP. 

Responsabili ai ONU au primit "informaţii credibile potrivit cărora mai multe familii sunt concentrate în centrul oraşului de către Daech (acronimul arab pentru Stat Islamic) şi nu au voie să părăsească locurile de adunare", a declarat presei emisarul adjunct al ONU pentru Irak, Lise Grande. 

"Asta dă de înţeles că Daech ar putea să le utilizeze ori să aibă intenţia de a le utiliza ca scuturi umane", a adăugat ea. 

Aceste familii "sunt în mare pericol dacă are loc o confruntare militară", a avertizat Lise Grande. 

Armata irakiană a început luni să pătrundă în Fallujah, localitate situată la 50 de kilometri vest de Bagdad şi controlată din ianuarie 2014 de jihadiştii din SI. Marţi a întâmpinat însă o puternică rezistenţă din partea grupării SI în înaintarea spre centrul oraşului, unde soarta a zeci de mii de civili blocaţi provoacă o vie îngrijorare. 

Naţiunile Unite au exprimat îngrijorarea guvernului irakian care şi-a încetinit operaţiunile pentru a proteja familiile prinse în capcană. 

Guvernul de la Bagdad este "foarte conştient" de necesitatea de a proteja civilii în timpul asaltului, potrivit emisarului ONU, iar "operaţiunile avansează mai lent". 

Aproape 5.000 de persoane au reuşit să fugă din oraş, unde se mai află încă 50.000 de locuitori, a făcut cunoscut Lise Grande. Mulţi dintre cei care au fugit din Fallujah au mers pe jos ore întregi şi au fost uneori ţinta gloanţelor, a adăugat ea. 

Fallujah şi Mosul, capitala provinciei Ninive - situată la nord -, sunt cele mai mari două oraşe aflate sub controlul SI.AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.