Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakul, la un pas de un dezastru biblic: Totul atârnă de 'un fir de aţă' / VIDEO

Peste un milion de oameni vor muri înecați și alte câteva milioane vor fi evacuați dacă barajul de la Mosul cedează, scrie The Guardian. Riscul este „serios și fără precedent”, a avertizat, săptămâna trecută, ambasada SUA la Bagdad.

Vezi şi: Vladimir Putin se implică după ce Maria Şarapova a fost prinsă dopată: Ce a decis președintele

11 miliarde de metri cubi de apă din râul Tigru se vor revărsa în cazul în care barajul - deja fisurat - nu va mai rezista. Construit din ghips solubil, în 1986, barajul nu a fost niciodată una dintre cele mai stabile structuri, având permanent nevoie de lucrări de întreținere și consolidare. Lucrurile s-au schimbat radical după ce militanții grupării Stat Islamic au preluat controlul asupra barajului, în 2014, iar echipamentele de construcții au dispărut. Kurzii i-au alungat după șase săptămâni, dar acum zona este prea aproape de linia frontului și învingătorii sunt mai procupați să lupte decât să se apuce de consolidat barajul.

Citeşte şi: DOLIU uriaș în sportul mondial: Iolanda Balaș a încetat din viață

„Barajul este într-o situație foarte periculoasă”, a spus dr. Nasrat Adamo, fostul inginer șef al structurii. „Inundațiile prevăzute pentru martie și aprilie vor ridica apa la niveluri îngrijorătoare. Simt că barajul va ceda cândva pe viitor”, a adăugat acesta. „Încercăm să determinăm în prezent care este probabilitatea ca barajul să se prăbușească... Tot ce știm este că dacă se va întâmpla, se va petrece repede și asta e rău”, declara, la începutul anului, Sean MacFarland, șeful coaliției conduse de SUA care lansează lovituri aeriene asupra pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria și Irak, spune Digi 24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.