Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul anunță că urmează HAOSUL în zonă: Totul din cauza kurzilor

Kurdistan

Referendumul pentru autodeterminare desfăşurat luni în Kurdistanul irakian riscă să arunce Orientul Mijlociu într-un 'haos politic', a estimat marţi un înalt responsabil iranian, citat de agenţia de presă Isna, preluată de AFP.

"Rezultatul acestei manevre (referendumul) va fi haosul politic din regiune", a prezis Ali Akbar Velayati, principalul consilier în materie de politică externă al Ghidului Suprem al Republicii Islamice Iran, ayatollahul Ali Khamenei.

Citește și: Toți angajații sunt vizați! Cum se vor calcula salariile din 2018 și ce salarii ar putea să scadă

Potrivit Isna, Velayati a acuzat SUA şi Marea Britanie, duşmanii tradiţionali ai Iranului, că "au lucrat din culise" în favoarea referendumului, în pofida faptului că Washingtonul şi Londra şi-au exprimat opoziţia faţă de această consultare.

Consilierul Ghidului Suprem a acuzat de asemenea Israelul, 'oaia neagră' în opinia Iranului şi singura ţară din regiune care şi-a exprimat public susţinerea pentru referendum, acţionând deschis în favoarea lui, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vestea care va bucura milioane de șoferi: Ce ordonanță a aprobat, astăzi, Senatul

Ţară vecină Irakului, Iranul, care numără o importantă minoritate kurdă, şi-a exprimat clar opoziţia faţă de desfăşurarea referendumului.

Înainte de vot, Teheranul a ameninţat că îşi va închide frontiera cu regiunea autonomă a Kurdistanului irakian şi va pune capăt tuturor acordurilor sale de securitate cu ea dacă aceasta îşi va proclama independenţa.

Citește și: Veste bună pentru iubitorii Coca-Cola! Ce aromă interesantă a lansat producătorul

Duminică, Iranul a anunţat că şi-a închis frontiera aerienă cu regiunea Kurdistanului irakian, până la noi dispoziţii, 'la cererea' guvernului de la Bagdad.

Marţi, televiziunea publică iraniană, a relatat - fapt rar - despre 'reuniuni paşnice' ale kurzilor în nord-vestul Iranului, la frontiera cu Irakul, în susţinerea referendumului la vecinii lor, fără a preciza dacă acesta a avut loc luni sau marţi.

Citește și: Chinezii au dat lovitura! Ce producători de mezeluri au cumpărat în România

Organizat luni în nordul Irakului, împotriva avizului guvernului de la Bagdad, referendumul asupra independenţei Kurdistanului irakian a înregistrat o prezenţă la vot de peste 72%, potrivit autorităţilor locale. Rezultatul votului nu era cunoscut încă marţi după-amiaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.