Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul răspunde dur la acuzaţiile lui Trump: 'Vrea SĂ POMPEZE bani din Arabia Saudită'

forbes
trump in riad

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a denunţat duminică seara - într-un mesaj postat pe Twitter - "atacurile" formulate la adresa ţării sale de către preşedintele american Donald Trump la Riad, sugerând că Washingtonul vrea să "pompeze" fonduri din Arabia Saudită, relatează France Presse, în contextul în care cele două ţări au semnat sâmbătă contracte importante, între care şi în domeniul vânzărilor de arme americane către regatul saudit.

Aceasta este prima reacţie oficială iraniană după discursul pronunţat duminică la Riad de către Donald Trump, care a acuzat Iranul de "sprijinirea terorismului", transmite agerpres.

Adrian Năstase le face portretul: Ce spune despre Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu și Victor Ponta

"Iranul, unde tocmai au avut loc alegeri adevărate, este atacat de preşedintele SUA în acest bastion al democraţiei şi al moderaţiei", a replicat Zarif, pe un ton ironic la adresa Arabiei Saudite. "Aici este vorba de politică externă sau de a pompa 480 miliarde de dolari" de la regele Arabiei Saudite?, s-a întrebat retoric el.

Washingtonul şi Riadul au semnat sâmbătă, în prima zi a vizitei lui Trump la Riad, megacontracte de mai multe sute de miliarde de dolari, între care unele de 110 miliarde de dolari pentru cumpărarea de armament american de către Arabia Saudită.

Într-un discurs în faţa reprezentanţilor a 50 de naţiuni musulmane, preşedintele Trump a invitat toate ţările să "izoleze" Iranul.

"Din Liban până în Irak, trecând prin Yemen, Iranul finanţează, înarmează şi antrenează terorişti, miliţii şi alte grupări teroriste care răspândesc distrugerea şi haosul în regiune", a afirmat el.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, două puteri regionale, se află în tabere adverse în toate conflictele din zonă, în special în Siria şi în Yemen.

Eveniment important pentru România, la Institutul Hudson din Washington/ VIDEO

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghassemi, a respins duminică seara declaraţiile saudite în legătură cu programul balistic al Iranului.

"Activităţile balistice ale Iranului fac parte din politicile noastre de apărare. Vom continua cu forţă întărirea acestor activităţi şi nu vom permite niciunei ţări să vorbească despre politica noastră de apărare", a declarat Ghassemi, citat de site-ul YJC, care depinde de televiziunea de stat.

El fusese întrebat despre declaraţiile şefului diplomaţiei saudite asupra programului balistic al Iranului pronunţate în cursul unei conferinţe de presă comune sâmbătă cu secretarul de stat american Rex Tillerson.

Tillerson, care l-a însoţit pe preşedintele american Donald Trump în Arabia Saudită, a denunţat de asemenea "influenţa negativă iraniană" în regiune. El şi-a exprimat speranţa că preşedintele moderat Hassan Rohani, reales în mod triumfal vineri, "va pune capăt testelor cu rachete balistice" ale Iranului.

SUA şi-au anunţat miercuri decizia de a-şi continua politica de ridicare a sancţiunilor împotriva Iranului în cadrul acordului internaţional din iulie 2015 asupra programului nuclear al Teheranului. Dar în acelaşi timp, Ministerul de Finanţe american a anunţat noi sancţiuni împotriva unor responsabili iranieni în legătură cu programul rachetelor balistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.