Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IREAL! Statul îi vrea oameni de afaceri pe tinerii fără Bac. Fost ministru: 'Răsplată pentru eşec'

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Statul vrea să acorde fonduri europene de până la 40.000 de euro unor tineri care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează, bani cu care să-și deschidă mici afaceri. Sunt vizaţi tinerii între 16 şi 24 de ani, iar cei care au urmat școala profesioală sau liceul tehnologic, chiar și fără bacalaureat, ar urma să fie avantajați, notează startupcafe.ro.

Vezi şi: DNA face precizări esenţiale în ziua începerii controlului Inspecţiei Judiciare

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu afirmă că procedura este una care răsplăteşte practic eşecul. "Doar mie mi se pare ca asta e o mare porcarie? Cum naiba sa dai 40.000 de euro ca rasplata pentru esec? Cum sa speri ca vor avea succes firme facute de tineri care nici macar un job nu au avut? Nu e asta culmea discriminarii? PNL tace, USR tace...", scrie pe Facebook fostul ministru, în prezent pe un post diplomatic al UE în Moldova.

Funeriu a dezvăluit recent că s-a opus şi în 2011 alocării unor sume suplimentare pentru pregătirea în timpul verii a elevilor care nu au promovat examentul de Bacalaureat, pe acelaşi principiu: nu este corectă "premierea" eşecului.

Vezi şi: Funeriu, mărturisiri după şase ani: 'Am dat afară din birou un fost ambasador american'. Miza de sute de milioane a Bacalaureatului

Informațiile despre stimularea tinerilor să-şi deschisă afaceri apar în două propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman, lansate în dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Liniile de finanțare fuseseră propuse inițial în decembrie 2016, de guvernarea Cioloș, însă cu granturi de până la 30.000 euro, mai arată sursa citată.

Ministerul a scos în dezbatere publică propunerile de ghiduri ale solicitantului pentru Programul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri NEETs, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Tinerii NEET sunt cei cu vârste de 16-24 de ani, care nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ și nici nu au serviciu.

Vezi şi: LOVITURĂ de teatru: Se cere redeschiderea dosarului OUG 13

Cele două linii de finanțare însumează 60 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, și ar urma să fie valabile în toată țara. Din acești bani ar urma să fie finanțate cursuri de calificare și măsuri de ocupare a forței de muncă, dar și programe de antreprenoriat în care unii dintre tinerii NEETs ar urma să primească îndrumare și educație în domeniu, precum și un grant de maximum 40.000 de euro pentru a-și face mici afaceri.

"Azi am invatat o chestie: tinerii care nu au bac, nu au meserie, nu au job se numesc 'tineri NEET' si iau 40.000 euro de la guvern din bani europeni. Megacool. Si terminati cu 'statul nu le-a oferit o sansa': din 2012 am reinfiintat invatamantul profesional. PNL tace, USR tace, PMP tace. In 2011 am spus ca trebuie sa mizam pe cei care stau cu fruntea sus, nu pe cei care stau cu mana intinsa. Societatea a decis invers. Asta e tara pe care o vreti, asta e tara pe care o aveti", mai scrie Funeriu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.