Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irina Socol, fondatoarea Siveco, a dat mită în Ministerul Justiției: DNA a aflat tot

Irina Socol

Fostul director IT din Ministerul Justiţiei (MJ), Ion Krech, arestat preventiv pentru fapte de corupţie, a primit mită 239.000 de euro prin intermediul unei firme off-shore pentru a sprijini o firmă în câştigarea licitaţiei pentru atribuirea şi derularea unui proiect derulat de MJ, se arată în motivarea deciziei instanţei, surse apropiate dosarului susţinând că mita a fost dată de Irina Socol, fondatoarea Siveco.

Potrivit documentului, Krech, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei, manager de proiect 'Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România' şi membru în comisia de licitaţie, l-a informat pe martorul denunţător, cu câteva luni înainte de publicarea oficială a anunţului de atribuire a contractului respectiv, despre proiectul MJ şi i-a oferit, pe un stick, caietul de sarcini.

Citește și: A fost publicat primul rezultat ADN al presupusului fiu al lui Prince

"În concret, în calitatea deţinută, Krech Ion, cu câteva luni înainte de publicarea oficială a anunţului de atribuire a contractului respectiv l-a informat pe P.M. despre proiectul Ministerului de Justiţie şi i-a înmânat, în format electronic, pe un stick, caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul de Justiţie, iar acesta l-a remis, la rândul său, reprezentantului SC S. R. SA. Totodată, în calitatea deţinută Krech Ion a dispus întocmirea şi a semnat 'Nota de Oportunitate' nr. 7/8422/IT/02.07.2012 şi 'Referatul de Necesitate' nr. 9/8422/IT/07.09.2012, a conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmelor de IT ce compuneau asocierea de firme dintre SC S. SA şi SC E. SRL documentele aferente licitaţiei, inserând cerinţe menite a favoriza S.C. S. R. S.A. După descalificarea ofertelor celorlalte firme participante, Krech Ion a facilitat câştigarea licitaţiei de către asocierea SC E. SRL, cu lider S. R. SA, cu oferta financiară de 13.990.059 Ron, adică 95% din bugetul anunţat. La data de 29.04.2013 a fost încheiat contractul de furnizare nr. 8422/112, între asocierea formată din SC S. R. SA - lider şi SC E. E.B. A. SRL - partener, pe de o parte şi beneficiarul - Ministerul Justiţiei, în calitate de achizitor, pe de altă parte, ce a avut ca obiect furnizarea de produse şi servicii necesare implementării proiectului 'Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România'", se arată în documentul citat.

Citește și: Încă un SECRET s-a aflat: Detaliile neștiute despre Obama, Putin și Merkel

Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei, proiectul 'Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România' a fost câştigat de Siveco România S.A., în parteneriat cu East European Business Architects S.R.L.

Astfel, Ion Krech a pretins şi primit în trei tranşe suma de 239.000 euro pentru sprijinul acordat, banii fiindu-i daţi, conform surselor apropiate dosarului, de către fondatoarea Siveco, Irina Socol, printr-o firmă off-shore.

Citește și: Locul Bucureștiului în topul orașelor pentru expați

'Pentru sprijinul acordat, Krech Ion, funcţionar în Ministerul Justiţiei, între momentul publicării anunţului pe SEAP şi cel al depunerii ofertei de către SC S. R. SA a pretins suma în cuantum de 239.000 euro, reprezentând un procent din valoarea contractului, sumă ce a fost plătită acestuia, de către S. I., reprezentant SC S. R. SA, prin intermediul firmei off-shore L. LTD C., controlată de P.M.", se precizează în textul motivării.

Ion Krech a fost reţinut de procurorii DNA Ploieşti şi ulterior arestat preventiv pentru luare de mită, în acelaşi dosar fiind emis mandat de arestare şi pe numele fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

Citește și: Acesta e CEL MAI URÂT câine din lume: Cum arată BESTIA / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.