Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irinel Popescu: Se constată o scădere a prelevărilor de la donatorii aflați în moarte cerebrală

tion.ro
chirurgi operatie

România a rămas una dintre puținele țări care practică și transplantul de la donator viu, a declarat miercuri, la Iași, academicianul Irinel Popescu.

Citeşte şi: Plantele care au grijă de sănătatea plămânilor tăi

"Prelevarea se face mai mult de la donatorii aflați în moarte cerebrală. În toată Europa cam aceasta este regula. România a rămas, aș spune eu, una din puținele țări care practică și transplantul de la donator viu. Consider că e important să păstrăm acest segment pentru că atunci când scade numărul de donatori în moarte cerebrală putem utiliza această metodă. Altfel, raportul este de 9 la 1 în favoarea celor aflați în moarte cerebrală", a declarat presei Irinel Popescu, potrivit AGERPRES.

El a spus că deși în perioada 2013 — 2014 au fost cei mai buni ani din istoria transplantului românesc, de 150 de donatori, de atunci s-a constatat o scădere accentuată.

Irinel Popescu a subliniat totodată rolul mass-media pentru a schimba percepția cetățenilor față de donarea de organe, susținând în acest sens necesitatea unor campanii. Totodată, susține academicianul Irinel Popescu, cei mai buni mesageri ai acestei idei sunt chiar pacienții transplantați.

"E un mesaj creștin, un mesaj al cuiva care își ajută un aproape aflat în suferință și căruia acele organe îi sunt absolute necesare. Cei mai buni mesageri ai acestei idei sunt pacienții transplantați. Ei sunt o dovadă vie a faptului că sunt niște oameni care se îndreptau spre moarte și până la urmă au fost salvați cu ajutorul acestor organe. Stând de vorbă cu un astfel de om oricine poate înțelege importanța donării de organe", a declarat jurnaliștilor Irinel Popescu.

Acesta s-a aflat la Iași pentru a lua parte la conferința "Istoria transplantului în România", organizată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Citeşte şi: Ce trebuie să mănânci cât mai DES pentru a avea artere sănătoase .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.