Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu: '2016 va fi un an tumultos!' O nouă criză?

crisis criza

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat, ieri, ca 2016 va fi un an tumultos, in special din cauza pretului scazut la petrol, fapt ce da dureri de cap directorului FMI, Christine Lagarde. Seful BNR sustine ca, spre sfarsitul anului, inflatia va deveni pozitiva, iar din 2017, dupa alegerile parlamentare, preturile administrate (la energie, gaze etc.) vor creste.

In debutul prezentarii raportului asupra inflatiei, Mugur Isarescu a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca in acest an vor fi probleme la nivel mondial. „Credem ca 2016 va fi un an tumultos. Nu stiu daca este cuvantul cel mai potrivit. Observam ca multe dintre valuri sunt relativ mai departe de Romania”, a spus guvernatorul, mentionamd ca unul dintre „valuri”, care da batai de cap FMI, este pretul scazut al titeiului. „Acest lucru ii da dureri de cap doamnei Christine Lagarde (directorul FMI – n.r.)”, a remarcat Isarescu, mentionand ca marii producatori de titei (nu neaparat Arabia Saudita) au o populatie numeroasa, dar si stocuri imense de petrol si datorii mari la FMI. Or, pretul actual al petrolului nu le permite acestor state rambursarea datoriilor conform calendarului, iar intrarea lor in incapacitetae de plata este iminenta. Acest lucru va avea un impact negativ la nivel mondial, cu efecte inclusiv asupra economiilor fragile, in categoria carora intra si Romania. Dar Isarescu avertizeaza si asupra unor decizii cu impact negativ pe care le-ar putea lua chiar guvernantii nostri in acest an electoral.

Vezi și: STENOGRAME PSD. Cine pune procurorii-șefi / AUDIO

Amenintari externe si interne

Conform sefului BNR, este posibil sa asistam in acest an la amanarea unor decizii de majorare a preturilor administrate (la energie, gaze etc.), respectiv, la scumpiri incepand din 2017. Pe acest considerent, BNR estimeaza ca, inca de la sfarsitul acestui an ne putem astepta la majorari de preturi si la trecerea inflatiei de la un nivel negativ la plus 1,4%, ca urmare a scaderii efectului produs de reducereaTVA la alimente. Printre riscurile de crestere a inflatiei (chiar peste 3% din 2017) identificate de Isarescu se numara atat cele din afara Romaniei (scaderea productiei industriale si a economiei din China, cu efecte care se produc deja pe bursele internationale, tensiuni geopolitice la nivel global, problema datoriei externe a Greciei etc.), cat si problemele ce pot aparea la noi. Este vorba in special de incertitudini privind politicile macroeconomice interne:

– conduita politicii fiscale, in contextul in care nu se poate estima impactul pe care masurile de relaxare fiscala anuntate l-ar putea avea asupra economiei;

– politica veniturilor, in conditiile in care majorarile salariale recent implementate, cele deja anuntate pentru 2016, precum si posibilele cresteri suplimentare vor avea un impact puternic asupra surselor fiscale si bugetare de acoperire ale acestora;

– perspectivele atragerii de fonduri europene, in conditiile in care, an de an, Romania pierde sute de milioane de euro din finantarile UE, din necunoastere sau chiar prostie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.