Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu a PIERDUT frâiele: Indicele ROBOR a crescut din nou! Vom plăti mai mult la rate

www.agerpres.ro
bani, lei, bancnote

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni până la nivelul de 1,79%, după ce a scăzut de două ori săptămâna trecută, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). Indicele a crescut în ciuda declarațiilor guvernatorului BNR Mugur Isărescu. "Daţi-mi voie să mă retrag, să plec acasă, adică la bancă şi să am grijă de ROBOR”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, la finalul conferinţei "Soluţionarea alternativă a litigiilor din domeniul financiar-bancar”, organizată de Universitatea din Bucureşti.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Citește și: Liderii Vodafone și Orange, 'AMENINȚAȚI'! Cum vrea să-i surclaseze Telekom - premieră pentru clienți, în luna octombrie

Indicatorul a atins marţi, 3 octombrie, nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014. Indicatorul a scăzut miercuri la 1,79%, iar joi la 1,78%. Vineri, indicatorul a stagnat la 1,78%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%, anunță News.ro.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 1,91%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).

Creşterea indicelui Robor de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat recent ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat marţi, 3 octombrie, băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operaţiune de piaţă monetară de tip repo cu scadenţa la 7 zile, mişcare ce este aşteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%.

Citește și: Guvernul îi SPERIE pe românii care vor să revină din străinătate: 'Aceste modificări fiscale, legislative neprevăzute şi neanunţate înainte, creează o temere'

Este prima operaţiune de tip repo derulată de BNR după sfârşitul lunii august 2015, când băncile împrumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.