Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu explică de ce e îngreunată creşterea economică

mugur isarescu

Suprapunerea masurilor de ajustare fiscala cu un proces necontrolat de retragere a capitalului strain de catre banci ar îngreuna realizarea unei cresteri economice sustinute, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugând ca si iesirile de 9 miliarde de euro în 5 ani au încetinit avansul PIB.

"Daca peste ajustarea fiscala se suprapune un proces necontrolat de deleveraging, de retragere a capitalului strain, cresterea economica ar fi mult mai greu de realizat. De la începutul crizei au avut loc retrageri de 9 miliarde euro în cinci ani, iar circa o treime a avut loc într-un singur an, în 2013. De ce a încetinit cresterea economica trebuie sa aiba în vedere si aceasta caracteristica, s-a suprapus si pe un proces de ajustare fiscala destul de ambitios", a declarat Isarescu la "The EU-SouthEast Europe Summit", potrivit Mediafax.
El a aratat ca, în privinta finantarii s-a ajuns la "un capat al drumului", subsidiarele locale finantându-se în special de pe piata interna, fiind încurajate de autoritatile de reglementare în acest sens, care presupune mai departe o orientare catre creditarea în moneda locala.
"Autoritatile de supraveghere din tarile de origine par în mod special interesate de o asemenea evolutie. Reorientarea spre piata interna la nivelul surselor de finantare este însotita în mod firesc de cresterea importantei relative a creditarii în moneda nationala. Nu spun adio, credit în valuta!, dar oricum cred ca suntem la capatul unui drum în care creditul în valuta era dominant. Spun adio unei debalansari, unui dezechilibru masiv între creditarea în moneda locala si cea în valuta", a precizat Isarescu.
Guvernatorul a punctat ca, în România, creditul în valuta a scazut sub 60%, preconizând ca va ajunge chiar la sub 50%.
"Tranzitia de la creditul în valuta dominant spre un echilibru între creditul în valuta si cel în moneda locala speram sa se realizeze într-o maniera ordonata, fara fortarea unei reduceri agresive a raportului credite-depozite, care ar genera o constrângere excesiva la nivelul ofertei de credite si, pe cale de consecinta, la adresa cresterii economice a României", a spus seful bancii centrale.
Totodata, el apreciaza ca este putin probabila o revenire "spectaculoasa" a creditarii pe termen scurt, atât din perspectiva cererii, cât si a ofertei. El mai spune ca este mai importanta calitatea decât cantitatea creditarii, iar bancile ar trebui sa se îndrepte în special catre creditarea investitiilor productive.
"Eu sunt de parere - si am si colegi care sunt de aceeasi parere - ca, mai ales într-o perioada de ajustare a bilantului, calitatea alocarii de resurse bancare este mai importanta decât cantitatea. Obisnuim sa ne uitam la cantitate, cu cât creste creditul, dar mult mai importanta este calitatea acestui credit. Pentru a putea împinge economia pe o traiectorie de crestere economica autosustinuta este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitând împovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut", afirma guvernatorul.
Isarescu spune ca o astfel de abordare genereaza acele câstiguri de productivitate care sunt esentiale pentru ca productivitatea, investitiile si creditul sa se alimenteze reciproc si sa se înscrie "de maniera sustenabila pe o spirala ascendenta" în care toata lumea ar avea de câstigat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.