Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu îl avertizează pe Dragnea să nu arunce în aer bugetul! De ce au ajuns multinaţionalele inamicul PSD

captura TV
Mugur Isarescu

Cu toate că România este puternic polarizată, cu extreme la mari decât o ţară sud-americană, economia creşte chiar şi peste cele mai optimiste aşteptări.

Iar această creştere, peste potenţial, nu vine numai din consum ci din industrie, care a creat cele mai multe locuri de muncă în acest an, decembrie-mai: 27.000 faţă de 12.000 în comerţ şi 13.000 în construcţii, conform ZF.

Vineri, BNR, în comunicatul de după şedinţa de politică monetară, a afirmat că industria, aflată la un maxim de 12 trimestre, şi-a intensificat activitatea în trimestrul al doilea, cel puţin în primele două luni.

Rareș Bogdan, mesaj EMOȚIONANT pentru români: 'Să nu uităm niciodată'

“Pe partea ofertei, principalul determinat al intensificării activităţii economice din T1 2017 a fost activitatea industrială, al cărei ritm annual de creştere de 6,8%, a reprezentat maximul ultimelor 12 trimestre. Datele statistice pentru primele două luni ale trimestrului doi indică accelerarea dinamicii anuale a producţiei industriale şi a comenzilor noi din sectorul prelucrător, precum şi menţinerea unor ritmuri rapide de creşetere a exporturilor şi importurilor de bunuri.”

În T1 2017, spre surprinderea tuturor, economia a crescut cu 5,7% faţă de 4,8% în T4 2016, creşterea peste aşteptări venind din industrie. România are o pondere a industriei de 23-24% în PIB, faţă de UE care are 17-18% (România continuă să aibă industrie cu toate că oamenii cred altceva), ceea ce înseamnă că orice creştere în acest sector se vede imediat în economie.

Multinaţionalele, care au ajuns inamicul PSD-ului din motive populiste, continuă să investească în industrie şi să creeze locuri de muncă mai bine plătite şi cu o valoare adăugată mai mare.

Avertizare METEO! Zi de FOC în România. Care sunt zonele afectate de CANICULĂ

Mai mult decât atât, BNR remarcă faptul că majorările salariale, blamate de toţi economiştii, sunt acoperite de creşterile de productivitate. “Creşterea anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a atenuat comparativ cu trimestrul anterior, pe fondul unor noi câştiguri de productivitate - în special în sectorul auto, dar şi al efectului de bază majorării salariului minim în luna mai 2016; în ramurile producătoare de bunuri de consum aceasta a rămas însă la un nivel de două cifre.”

Peste 10 zile, pe 16 august, Institutul Naţional de Statistică va anunţa cu a evoluat economia în T2 şi s-ar putea să vedem o creştere din nou peste aşteptări, peste 6%, iar plusul peste creşterea din consum să vină din industrie, aşa cum a fost în T1. Plus că în date va intra şi agricultura.

După ce a văzut datele din economie, BNR şi-a atenuat tonul, avertizările, în privinţa supraîncălzirii economiei şi a creşterilor salariale.

BNR remarcă continuarea căderii din construcţii. Aici investiţiile statului în infrastructură sunt la pământ, cel mai scăzut nivel de mai bine de 10 ani, ceea ce nu poate acoperi decât parţial creşterea din rezidenţial şi birouri.

Pe lângă criza de pe piaţa forţei de muncă, în economie începe să se simtă din ce în ce mai mult criza investiţiilor statului în infrastructură, criză intervenită pe seama blocajelor administrative, pierderii know how-ului şi lipsa de interes a Guvernului şi administraţiilor locale pentru a împinge lucrurile dincolo de a asfalta drumurile comunale sau săteşte pe unde nu mai trece nimeni.

Mai uşor se cresc salariile, prin hotărăre de Guvern, decât se face un kilometru de autostradă.

Chiar şi cu investiţiile statului spre minime istorice, economia creşte peste aşteptări, având cea mai bună perioadă din ultimii 30 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.