Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISIS amenință Marea Britanie, într-o nouă înregistrare a unei execuții

executie

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a ameninţat Marea Britanie într-o nouă înregistrare video în care prezintă execuţia a cinici "spioni", transmite AFP, preluată de Agerpres.

Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste şi anunţată de centrul american de monitorizare a acestora (SITE), începe cu o "mărturisire" în faţa camerei video, făcută de cinci bărbaţi care susţin că sunt originari din Rakka, "capitala" SI în Siria. 

Un jihadist care vorbeşte în engleză îi prezintă pe cei cinci ca fiind "spioni". 

La Londra, Foreign Office-ul a reacţionat într-o scurtă declaraţie afirmând că este "la curent cu înregistrarea video, al cărei conţinut este examinat". 

În această înregistrare, mărturisirile celor cinci indivizi nu permit identificarea ţării sau ţărilor pentru care au efectuat acte de spionaj, însă unul dintre ei se referă la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care luptă împotriva SI în Siria şi Irak. 

Pe rând, ei spun în arabă că au difuzat înregistrări video sau fotografii care dezvăluie condiţiile de viaţă din Rakka unor persoane din Turcia sau că au supravegheat deplasările luptătorilor SI. 

Secvenţa următoare îi arată pe cei cinci, îmbrăcaţi cu ţinuta portocalie a prizonierilor SI, puşi în genunchi în faţa a cinci bărbaţi care poartă cagule, în uniforme militare şi înarmaţi cu pistoale. 

"Acesta este un mesaj pentru David Cameron", premierul britanic, spune unul dintre jihadişti, având un accent britanic. El îi acuză pe cei cinci bărbaţi în genunchi că sunt "spioni" în solda Marii Britanii care, în opinia sa, au fost "abandonaţi" de guvernul de la Londra. 

El mai spune că SI va continua "jihadul" împotriva Marii Britanii, după care cei cinci bărbaţi sunt executaţi cu un glonţ în cap. 

Marea Britanie, care bombardează poziţiile deţinute de SI în Irak, efectuează de la începutul lunii decembrie lovituri aeriene în Siria. 

SI difuzează frecvent materiale de propagandă atunci când suferă înfrângeri pe teren, subliniază experţii. 

Săptămâna trecută, forţele irakiene au alungat SI din oraşul Ramadi, în timp ce în Siria o coaliţie a rebelilor arabi şi kurzi a preluat controlul asupra unui baraj strategic din nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.