Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israel anunţă: conferinţa de la Paris este o iluzie foarte nefastă

orient siria irak iran qatar egipt israel turcia

Israelul şi-a exprimat miercuri opoziţia categorică la iniţiativa franceză pentru relansarea efortului de pace cu palestinienii, apreciind ca "o iluzie foarte nefastă" conferinţa internaţională organizată duminică la Paris, relatează AFP. Ministrul adjunct de externe Tzipi Hotovely a afirmat în faţa reprezentanţilor presei că singura cale spre pace este cea a negocierilor directe între israelieni şi palestinieni, conferinţa prevăzută duminică îndepărtează perspectivele de pace şi că "singura ţară asupra căreia se fac presiuni este Israelul".

Un responsabil guvernamental israelian a repetat mai devreme în cursul zilei de miercuri sub acoperirea anonimatului refuzul de a accepta invitaţia franceză adresată premierului Benjamin Netanyahu de a veni la Paris pentru a fi informat despre concluziile conferinţei imediat după încheierea acesteia. De asemenea invitat, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, intenţionează să se deplaseze în capitala Franţei. "Israelul a demonstrat în trecut că ştie să încheie acorduri de pace folosind o singură formulă: negocierile directe. A renunţa la aceasta creează o iluzie foarte nefastă părţii palestiniene că ar putea obţine tot ce îşi doreşte fără să vorbească Israelului", a subliniat Tzipi Hotovely. Ea s-a referit la atentatul în care un palestinian a ucis patru soldaţi şi a rănit alţi 17 duminică la Ierusalim.

Combaterea terorismului "trebuie să fie obiectivul numărul unu al comunităţii internaţionale, dar subiectul nici nu va fi discutat la Paris. Din nefericire, singura ţară asupra căreia se fac presiuni este Israelul", a mai spus ministrul adjunct de externe. Israelul a denunţat constant iniţiativa lansată de Franţa în ianuarie 2016 pentru a încerca să salveze soluţia cu două state. Partea palestiniană a aderat însă la această iniţiativă, conform Agerpres.

Efortul pentru a rezolva unul dintre cele mai vechi conflicte din lume este muribund după eşecul, în aprilie 2014, al ultimei iniţiative în acest sens, promovată de administraţia Obama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.