Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a inaugurat cu aliatul său american o bază de apărare aeriană comună, prima de pe teritoriul israelian

donald trump si Benjamin Netanyahu

Israelul a inaugurat luni cu aliatul său american o bază de apărare aeriană comună, prima de pe teritoriul american, a declarat un înalt responsabil militar de la Tel Aviv, transmite AFP. Anunţul stabilirii acestei baze, în sudul Israelului, a avut loc în timp ce, la New York, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, era aşteptată întâlnirea premierului Benjamin Netanyahu cu preşedintele american Donald Trump. "Am inaugurat, cu partenerii noştri din armata Statelor Unite, o bază americană, o premieră în Israel, a afirmat în faţa presei generalul Tzvika Heimowitz, şeful apărării aeriene.

"Un steag american va flutura permanent la baza armatei americane, stabilită în incinta uneia dintre bazele noastre", a spus acesta. Generalul israelian a explicat că inaugurarea acestei baze nu răspunde unei ameninţări imediate, ci este rezultatul combinat al "lecţiilor învăţate" după războiul din Gaza, în 2014, şi al analizelor privind viitoarele pericole. "Noi avem mulţi inamici în jurul nostru, aproape de noi şi mai departe", a adăugat el.

Israelul a achiziţionat din Statele Unite 50 de avioane de vânătoare F-35 şi dispune de un arsenal sofisticat de apărare antirachetă, în special sistemul de interceptare Iron Dome, care a doborât cu succes rachetele trase din Siria, Liban, Sinaiul egiptean şi Fâşia Gaza. Heimowitz nu a precizat rolul specific al noii baze, dar a indicat că membri ai personalului american, "câteva zeci", ar urma să fie plasaţi sub comandament israelian, conform Agerpres. Baza comună "nu se înscrie în cadrul unui exerciţiu sau al unei manevre", a declarat el, subliniind că aceasta face parte din "efortul comun al Israelului şi al Statelor Unite pentru îmbunătăţirea (sectorului) Apărării".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.