Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a retras detectoarele de metale de pe Esplanada Moscheilor, dar Erdogan rămâne nemulţumit

Time
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri drept 'bună', dar insuficientă decizia Israelului de a elimina detectoarele de metale la intrările pe Esplanada Moscheilor la Ierusalim, a căror instalare a cauzat o serie de violenţe, transmite AFP, conform agerpres.

Retragerea acestui dispozitiv "este o măsură bună", a declarat Erdogan. "Dar este ea suficientă după gusturile noastre? Nu", a adăugat el, criticând obstacolele israeliene care, în opinia sa, îi împiedică pe musulmani să acceadă la esplanadă, în special pentru rugăciunea de vineri.

UE ia măsuri legale împotriva Poloniei. Ameninţări cu 'opţiunea nucleară'

Detectoarele de metale au fost instalate la intrările pe Esplanada Moscheilor la Ierusalim după moartea, la 14 iulie, a doi poliţişti israelieni într-un atac armat comis de trei arabi israelieni.

Ca reacţie, au fost organizate mai multe manifestaţii de protest împotriva detectoarelor, în cursul cărora au izbucnit ciocniri în mai multe rânduri între palestinieni şi forţele de securitate israeliene. Cinci palestinieni au fost ucişi.

Trei israelieni au fost de asemenea ucişi în aceeaşi perioadă de un palestinian într-o colonie israeliană din Cisiordania ocupată.

Pentru a pune capăt acestor violenţe şi la solicitarea Iordaniei, gardianul oficial al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, detectoarele de metal au fost retrase miercuri pentru a fi înlocuite cu alte măsuri de securitate.

Citeşte şi: O echipă de geologi a fost răpită în Nigeria

"În fiecare zi, guvernul israelian încearcă prin noi măsuri să distrugă caracterul islamic al Ierusalimului", a adăugat preşedintele turc.

Marţi, el a făcut apel la "musulmanii din întreaga lume" să "viziteze" şi să "protejeze" Ierusalimul. Aceste afirmaţii au atras o reacţie puternică din partea Ministerului de Externe israelian, care i-a cerut "să se ocupe de problemele ţării sale".

Ministerul de Externe turc a răspuns miercuri dimineaţă, spunând că afirmaţiile israelienilor sunt "arogante".

Esplanada Moscheilor este cel de-al treilea mare loc sfânt al islamului şi cel mai sfânt al iudaismului sub denumirea de Muntele Templului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.