Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul critică dur acordul privind programul nuclear iranian

iran

Acordul cu privire la programul nuclear iranian este o ''capitulare istorică din partea Occidentului în faţa axei răului conduse de Iran'', a declarat marţi ministrul de externe în exerciţiu israelian, Tzipi Hotovely, relatează DPA şi Reuters. 

Oficialul israelian a adăugat că urmările acordului sunt ''foarte grave'' şi a dat asigurări că ''Israelul va acţiona prin toate mijloacele pentru a încerca să oprească ratificarea acordului''. 

Aceasta este prima reacţie a unui responsabil israelian după acordul convenit de marile puteri şi Teheran referitor la programul nuclear iranian. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat şi el, la scurt timp, că acordul nuclear cu Iranul este 'o eroare istorică'. 

Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului, a declarat marţi un diplomat occidental. 

Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian şi îl va plasa timp de mai mulţi ani sub un regim de inspecţii stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA. 

În schimb, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. 

Informaţia privind ajungerea la un acord este confirmată de surse occidentale şi iraniene pentru Reuters. 'Da, avem un acord', a declarat sursa occidentală citată. 

Potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancţiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.