Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul îi PEDEPSEŞTE pe palestinieni şi TAIE CURENTUL în Gaza

reuters
gaza, curent, israel

Israelul va reduce furnizarea de electricitate pentru Gaza, teritoriu palestinian guvernat de mişcarea islamistă Hamas şi deja victimă a unei penurii severe de curent, a confirmat luni ministrul israelian pentru securitate internă, Gilad Erdan, informează AFP, potrivit agerpres.

O reducere a livrării de curent către cele două milioane de locuitori izolaţi ai Fâşiei Gaza stârneşte temeri privind posibilitatea izbucnirii de noi tensiuni în enclavă, unde Israelul şi Hamas, duşmanul său, au purtat din 2008 trei războaie.

Citeşte şi: Selfie şi agresiuni. Liderul opoziţie ruse şi-a început campania electorală într-un mediu ostil

Guvernul israelian, reunit în format restrâns, a decis duminică seara să reducă cu trei sferturi de oră aprovizionarea zilnică cu energie electrică a Fâşiei Gaza, ai cărei locuitori nu primesc decât trei-patru ore de electricitate publică pe zi, informează presa israeliană.

Ministrul pentru securitate internă a confirmat informaţia la Radioul militar, explicând-o prin disensiunile dintre palestinieni.

Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, rivala Hamas, a decis 'reducerea de manieră semnificativă' a plăţilor pe care le efectuează către Israel pentru electricitatea pe care acesta o livrează în Gaza, afirmă ministrul. 'Prin urmare, ar fi lipsit de logică ca Israelul să plătească o parte din factură', a adăugat el.

Citeşte şi: DEGRINGOLADĂ în rândul socialiştilor francezi după înfrângerea istorică din alegerile legislative

Hamas a scos Autoritatea Palestiniană în Fâşia Gaza în 2007. Autoritatea, menită să prefigureze guvernul unui viitor stat palestinian, nu-şi mai exersează prerogativele decât în Cisiordania ocupată, separată de Fâşia Gaza prin teritoriul israelian. Toate tentativele de reconciliere au eşuat. Cu toate acestea, Autoritatea continuă să plătească pentru curentul furnizat de Israel locuitorilor din Gaza.

Israelul şi Autoritatea cooperează în diferite domenii, în pofida persistenţei conflictului israeliano-palestinian. În schimb, Israelul consideră Hamas organizaţie teroristă şi supune Fâşia Gaza unei blocade drastice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.