Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul spune că e gata de RĂZBOI: 'Libanul şi Siria, un singur front'

israel, arestari

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat marţi că, în caz de un nou război la frontiera de nord a Israelului, ţara sa se va confrunta cu "un singur front", cuprinzând Libanul şi Siria, relatează France Presse.

"Într-un următor război la nordul ţării, Libanul nu va fi singurul front. Nu există acum decât un front la nord compus din Liban, Siria, Hezbollah, regimul lui Bashar al-Assad şi toţi cei care ajută regimul acestuia", a afirmat ministrul citat într-un comunicat.

Citește și: A redus reușita Simonei la bani: Cine este senatoarea care nu s-a bucurat pentru Halep și ce mesaj rece a avut

În timpul ultimului război din Liban, în 2006, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Hezbollahului libanez, aliat al Iranului şi inamicul nr.1 al Israelului, scrie agerpres.ro.

De la declanşarea războiului civil în 2011 în Siria, unde Hezbollah luptă de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, Israelul a efectuat o 100 de raiduri aeriene în Siria împotriva convoaielor care transportau arme destinate Hezbollah, a dezvăluit în luna august generalul Amir Eshel, fostul şef al aviaţiei israeliene.

Citește și: Mihai Tudose a fost scos din sărite: ”Și-au bătut joc de România, dacă vor mai greși o dată, voi reacționa violent”

Potrivit lui Lieberman, armata libaneză şi-a pierdut "independenţa şi a devenit parte integrantă a Hezbollah, care îi dă ordine".

Liderii israelieni au ameninţat în repetate rânduri că vor ataca nu doar Hezbollah în cazul unui război, ci şi armata libaneză. Israelul ameninţă de asemenea să atace infrastructuri civile în Liban, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut.

Citește și: Situație fără precedent în România: Primarul s-a crucit când a realizat ce salariu uluitor a primit o fostă secretară

Potrivit armatei israeliene, Hezbollah dispune de peste 100.000 de rachete şi proiectile, dintre care unele pot atinge practic orice colţ de pe teritoriul israelian.

Ministrul apărării israelian a evocat de asemenea scenariul unei confruntări simultane în nord şi în sud, cu mişcarea palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza. Hamas este şi ea susţinută de Iran.

Citește și: Legea pensiilor este gata! La ce lucrează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

"Bătălia se va duce pe fronturile de nord şi de sud. Nu va exista un război pe un singur front, aceasta este ipoteza noastră de bază şi pentru asta se pregăteşte armata noastră", a spus Lieberman.

Israelul a dus trei războaie împotriva Hamas din 2008.

De la începutul războiului în Siria în 2011, Israelul urmăreşte cu mare atenţie evoluţia situaţiei din ţările vecine. Statul evreu încearcă să nu fie atras într-un conflict, rezervându-şi însă dreptul să atace punctual. Potrivit AFP, Israelul şi Siria sunt tehnic în stare de război.

Citește și: Inedit! Ce ocupație are Pomohaci, după ce a fost exclus din Biserica Ortodoxă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.