Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia AMÂNĂ până la toamnă o lege controverastă

Ius Soli, italia

Şeful guvernului italian Paolo Gentiloni (Partidul Democrat, centru-stânga) a anunţat amânarea până la toamnă a votului din Senat asupra legii "Ius Soli", având ca scop acordarea cetăţeniei italiene copiilor născuţi pe teritoriul Italiei care au părinţi străini, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

"Având în vedere termenele urgente ce nu pot fi amânate pe agenda Senatului şi unele dificultăţi în rândul majorităţii, consider că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a aproba proiectul de lege înainte de vacanţa de vară", a declarat duminică seară Paolo Gentiloni într-un comunicat.

Citeşte şi: Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, este în viaţă şi se ascunde în Siria

"Cu toate acestea, este o lege echitabilă şi angajamentul meu personal, la fel şi al guvernului este ca ea să fie aprobată la toamnă", a adăugat el.

Deja adoptat de deputaţi, proiectul acestei legi asupra dreptului la cetăţenie este dezbătut de o lună în Senat unde a provocat dezbateri aprinse între stânga, care îl apără, şi dreapta, care i se opune cu înverşunare.

Membru al majorităţii, partidul centrist al ministrului de externe Angelino Alfano, deşi favorabil legii "Ius Soli", şi-a exprimat îndoielile asupra oportunităţii de a vota textul în timp ce Italia se confruntă cu un aflux fără precedent de migranţi.

În timp ce Liga Nordului (antiimigraţie) califică proiectul drept o "greşeală culturală", fostul prim-ministru şi actual lider al Partidului Democrat, Matteo Renzi, îl consideră o "lege de civilizaţie".

Luni, presa evoca necesitatea unei metode pedagogice asupra unui text ce împarte populaţia în timp ce ţara se află în plină criză a migraţiei.

Citeşte şi: S-a aflat cine şi de ce a provocat criza fără precedent din Golf. Site-urile qatareze au fost atacate cibernetic (WP)

"Prima necesitate este de a fi clar cu cetăţenii şi a desfiinţa minciunile", scrie cotidianul La Repubblica. "Această lege nu are nimic de-a face cu cei care debarcă pe coastele noastre, aşa cum arată propaganda piromanilor care propagă frica".

"Ius Soli nu se aplică celor care sosesc în bărci pneumatice", adaugă ziarul.

O variantă propusă a "Ius Soli", aşa-numită "moderată", ar fi în schimb supusă condiţiilor, cum ar fi necesitatea ca unul dintre părinţi sa fie prezent în ţară de cel puţin cinci ani sau copilul să termine un ciclu şcolar complet în Italia.

Prin legalizarea acestui drept la cetăţenie, Italia s-ar apropia de majoritatea vecinilor săi europeni, cum ar fi Franţa, Belgia, Marea Britanie sau Portugalia, unde această regulă se aplică în diferite forme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.