Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia, condamnată de CEDO pentru condițiile oferite imigranților tunisieni

imigranti, ue, naufragiu

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Italia pentru conditiile în care imigranti tunisieni au fost tinuti închisi pe insula Lampedusa si apoi expulzati în grup spre Tunisia în 2011, relateaza AFP.

Potrivit CEDO, conditiile în care ei au fost tinuti închisi într-un centru de primire din Lampedusa 'au adus atingere demnitatii lor'. Instanta critica de asemenea legalitatea detentiei si apoi a expulzarii lor.

În timpul Primaverii Arabe, Italia s-a confruntat cu un aflux nemaiîntâlnit de imigranti, aproape 55.300 dintre ei debarcând pe insula Lampedusa la momentul faptelor judecate marti de CEDO.

Judecatorii de la Strasbourg, a caror decizie poate fi atacata prin apel în trei luni la Marea Camera a CEDO, au fost sesizati de trei cetateni tunisieni.

Fugind din Tunisia pe mare în septembrie 2011, ei au fost escortati de autoritatile italiene pâna la centrul de primire de la Contrada Imbriacola, pe insula Lampedusa.

Recunoscând în acelasi timp caracterul exceptional al crizei umanitare cu care s-a confruntat Italia, CEDO a stabilit ca respectivele conditii din centru constituie un tratament inuman sau degradant: toalete si dusuri fara usi, suprapopulare, dormit pe pamânt si distribuire limitata de apa, interdictia de contact cu exteriorul.

Curtea a decis de asemenea ca detentia imigrantilor a fost 'ilegala'. 'Retinuti în baza legala, motivele le-au ramas necunoscute si ei nu le-au putut contesta', a precizat instanta.

CEDO a considerat de asemenea ca 'petitionarii au facut obiectul unei expulzari colective, decretele lor de expulzare nefacând referire la situatia lor personala', ceea ce este contrar Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.