Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iurie Leancă: Instituţiile financiare internaţionale s-au lăsat antrenate în jocuri politice locale

Iurie Leancă

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, susţine că decizia din 2014 a guvernului de la Chişinău, prin care acesta a garantat acordarea unui împrumut Băncii de Economii a Republicii după tranzacţiile frauduloase din acel an a fost luată inclusiv la recomandarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, informează Radio Chişinău. Iurie Leancă a postat pe contul său de Facebook un mesaj video în care prezintă un studiu comun al celor două instituţii în care s-ar menţiona şi faptul că 'nu exista alternativă viabilă de rezolvare a problemei decât oferirea garanţiei guvernamentale'.

Potrivit fostului premier, dacă executivul de la Chişinău nu ar fi oferit acea garanţie, exista pericolul prăbuşirii întregului sistem bancar al Republicii Moldova. Totodată, Iurie Leancă acuză instituţiile financiare internaţionale că 's-au lăsat antrenate în jocurile politice murdare locale'. Reacţia lui Iurie Leancă vine după ce săptămâna trecută oficiile din Republica Moldova ale FMI şi Băncii Mondiale au declarat că decizia guvernului de la Chişinău de a acorda această garanţie nu a fost luată după consultări cu aceste instituţii şi că executivul Republicii Moldova nu ar fi urmat recomandările lor.

Republica Moldova, care a ales la sfârşitul lui 2016 un preşedinte prorus (în persoana lui Igor Dodon), dar al cărei guvern este mai degrabă proeuropean, a fost zguduită în 2015 de dispariţia unui miliard de dolari din conturile a trei bănci, echivalentul a 15% din PIB. Uniunea Europeană a dat la 15 iunie undă verde unui ajutor macro-financiar de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia a cerut Chişinăului să intensifice lupta anticorupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.