Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Izolaţionismul american face mai necesară unitatea Europei, consideră Emmanuel Macron

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Poziţia SUA privind Iranul şi Coreea de Nord 'face şi mai necesară' unitatea europenilor, a afirmat vineri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la încheierea Consiliului European de la Bruxelles, relatează AFP. Preşedintele francez a salutat sprijinul unanim al celor 28 de membri ai UE care s-au declarat pe deplin în favoarea acordului internaţional privind dosarul nuclear iranian, criticat recent de Donald Trump.

Preşedintele american a refuzat la 13 octombrie să certifice acordul încheiat în 2015, a cerut înăsprirea acestuia de către Congres şi a ameninţat cu retragerea SUA dacă cererile lor nu sunt îndeplinite. Strategia americană privind Coreea de Nord şi Iranul 'fac şi mai necesară o mai mare unitate europeană', a declarat Macron presei.

El a apreciat că progresele realizate în ultimele luni la capitolul Europa apărării au fost accelerate de izolaţionismul administraţiei Trump, în special pentru ţările care au considerat până în prezent că o 'strategie nord-atlantică poate fi alternativa la o Europă care protejează'. Cei 28 au convenit de asemenea pentru consolidarea utilizării în comun a resurselor militare şi a celor pentru cercetare. Totuşi, a adăugat preşedintele francez, 'SUA rămân un partener esenţial şi un aliat în lupta împotriva terorismului şi în apărarea securităţii noastre', precum şi în Africa şi în Orientul Mijlociu.

Mai multe ţări europene participă la campania de bombardamente a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA în Irak şi Siria. Pe de altă parte, SUA susţin operaţiunile conduse de armata franceză împotriva grupărilor jihadiste active în Sahel. Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi seara că europenii doresc 'să facă tot posibilul pentru a menţine viabil acordul nuclear' cu Iranul şi pentru aceasta rămân în contact cu Congresul american. Dar şefa guvernului german a regretat că Iranul a avut numeroase iniţiative pe care ea le-a considerat drept contraproductive în Orientul Mijlociu, în special în Yemen, conform Agerpres.

Macron a declarat de asemenea că doreşte să 'deschidă cu Iranul o discuţie' privind activitatea sa balistică şi influenţa regională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.