Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Marie Le Pen a fost CONDAMNAT pentru afirmaţiile sale despre romi

jean marie le pen

Fostul lider al extremei drepte din Franţa, Jean-Marie Le Pen, a fost condamnat luni, în apel, la 5.000 de euro amendă de justiţia franceză pentru că a calificat în 2013 prezenţa romilor ca fiind una "usturătoare" şi "mirositoare", informează AFP.

Curtea de apel din Aix-en-Provence (sud) l-a declarat vinovat de provocare la ură şi discriminare pentru aceste afirmaţii făcute în timpul unei conferinţe de presă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Jennifer Lopez s-a sucit: Ce zice despre viața ei sexuală

"Aveţi, se pare, unele probleme cu cele câteva sute de romi care sunt în oraş o prezenţă usturătoare şi, să spunem, mirositoare. Acesta nu este decât vârful aisbergului", a declarat Jean-Marie Le Pen, preşedintele de onoare al Frontului Naţional din Franţa (FN), condus în prezent de fiica sa Marine, dată în sondaje câştigătoare a primului tur al alegerilor prezidenţiale în aprilie-mai.

"Sunt termeni pe care îi menţin, pentru că i-am gândit", a explicat în faţa instanţei Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 88 de ani, care va trebui pe lângă amendă să plătească 2.000 de euro daune către SOS Racisme şi 1.000 de euro către Liga pentru Drepturile Omului, părţi civile în proces.

Citește și: Elon Musk, anunț cutremurător: Oamenii trebuie să devină cyborgi, altfel… / VIDEO

"Prezenţa lor este usturătoare pentru populaţie, da, oamenii se plâng", a declarat el. "Mirositoare, este suficient să vizitezi o tabără de romi pentru a-ţi da seama, din punct de vedere olfactiv", a continuat Jean-Marie Le Pen, subliniind că "este plătit de alegători să spună ceea ce gândeşte". "Ura este un sentiment care mi-e complet străin", a dat asigurări Le Pen.

"Nu ştiu dacă ura este un sentiment prezent la Le Pen. Nu asta i se reproşează, ci afirmaţiile care sunt de natură să arunce oprobiul asupra acestei comunităţi", a spus avocatul general.

Citește și: Încă o descoperire interesantă în lupta cu cancerul / STUDIU

Veteran al politicii franceze, Jean-Marie Le Pen a reuşit spre surpriza generală să se califice pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2002, în timpul căruia a fost învins la distanţă de preşedintele de dreapta, Jacques Chirac, care candida pentru un al doilea mandat.

Jean-Marie Le Pen a fost condamnat de cel puţin opt ori la începutul anilor 1990 pentru afirmaţii rasiste şi de negare a Holocaustului. Frontul Naţional, condus din 2011 de Marine Le Pen, a demarat o strategie de "dediabolizare" a imaginii sale, care a dus la excluderea, în 2015, a lui Jean-Marie Le Pen, după ce acesta şi-a reiterat afirmaţiile privind camerele de gazare, pe care le-a calificat drept "mic detaliu" în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și: DEZVĂLUIRI despre ce plănuia să facă George Michael: Nile Rodgers spune tot

Le Pen a contestat această decizie în faţa tribunalelor, care i-au recunoscut dreptul de a rămâne preşedinte de onoare al partidului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.