Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Yves Le Drian, primit de preşedintele Egiptului la Sharm el-Sheikh: Vizită surpriză a preşedintelui Macron la Riad

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Ministrul afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a întreprins joi o vizită în Egipt, unde a fost primit de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, semn al bunelor relaţii între Paris şi Cairo, informează AFP. Le Drian, care s-a aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, a discutat cu al-Sissi despre "tensiunile regionale", în marja unui Forum al tineretului în staţiunea balneară Sharm el-Sheikh (est), au precizat surse din anturajul ministrului francez.

La câteva zile după o vizită a lui al-Sissi în Franţa, în timpul căreia Macron a insistat asupra "luptei comune" împotriva terorismului, această întrevedere vine să consacre actualele bune relaţii franco-egiptene. În timpul vizitei preşedintelui egiptean la Paris, Macron a afirmat de asemenea că nu doreşte "să dea lecţii" cu privire la drepturile omului.

Forumul tineretului din Sharm el-Sheikh a fost puternic criticat de opozanţii regimului mareşalului al-Sissi. ONG-uri denunţă regulat arestări în masă, condamnări la moarte, folosirea torturii şi persecuţii împotriva homosexualilor în Egipt. Aceasta este a doua vizită a lui Jean-Yves Le Drian în această ţară în calitate de şef al diplomaţiei franceze. Înainte de aceasta, în calitate de ministru al apărării al administraţiei lui Francois Hollande, el a condus importante vânzări de arme către Egipt.

Egiptul rămâne a 4-a ţară destinatară a armamentului francez în perioada 2007-2016. Egiptul a achiziţionat în 2015 inclusiv 24 de avioane de luptă Rafale. La rândul său, aflat în vizită oficială la Abu Dhabi, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că Emiratele Arabe Unite (EAU) vor achiziţiona două nave de luptă Gowind, construite de grupul francez Naval Group.

Macron a făcut acest anunţ în timpul unei conferinţe de presă după o serie de convorbiri cu prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi şi totodată adjunctul comandantului-şef al Forţelor Armate ale EAU, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, conform Agerpres. În cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că va întreprinde joi seara o vizită oficială în Arabia Saudită, pentru discuţii cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.